Skupina je obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja in bo zdaj stopila pred sodnika. Foto: MMC RTV SLO
Skupina je obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja in bo zdaj stopila pred sodnika. Foto: MMC RTV SLO
Začetek sojenja v zadevi Balkanski bojevnik
Šarić še vedno na begu

Na zatožno klop pred sodnika na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo poleg Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela narkokartela t. i. kokainskega kralja Darka Šarića, sedli še brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan ter Suzana Remš.

Obtožnica jih bremeni neupravičene proizvodnje, predelave in prodaje prepovedanih drog, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let zapora, in hudodelskega združevanja, kar bi jim lahko prineslo kazen med tremi meseci in petimi leti zapora.

Večina obtoženih je še v priporu
Tošića in še 13 njegovih domnevnih sodelavcev so prijeli 25. maja lani. Akcija je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, opravili so tudi več kot 30 hišnih preiskav. Devet osumljenih je končalo v priporu, trije v hišnem priporu, dva pa so izpustili, ker ni bilo pripornih razlogov. Večina obtoženih bo tudi začetek glavne obravnave kljub številnim ugovorom obrambe dočakala za zapahi.

Obramba ima sicer veliko pripomb tudi na obtožbo. Eden izmed Tošićevih zagovornikov je tako že ob vložitvi obtožbe napovedal zahtevo po izključitvi nekaterih dokazov, saj je prepričan, da so prisluhi iz Srbije sporni. In prav na prisluhih naj bi temeljili dokazi tožilstva, pravi, pa še iz njih naj ne bi bilo mogoče jasno razumeti, kaj točno so se dogovarjali. Dvomi tudi o drugih dokazih, saj pri obdolženih v preiskavi niso našli niti grama kokaina ali pisnih dokazov o dogovarjanjih za preprodajo droge.

Tihotapili naj bi drogo iz Južne Amerike
Policisti so na obtožence postali pozorni v drugi polovici leta 2008, ko so od tujih varnostnih organov dobili podatke, da kriminalna združba, katere del so bili tudi slovenski državljani, tihotapi kokain iz Južne Amerike do italijanskih pristanišč ter nato na sever Italije. Nato so tam drogo vsaj v letih 2008 in 2009 množično preprodajali kriminalnim skupinam, po informacijah italijanskih varnostnih organov pa je omenjena kriminalna skupina prevzela monopol nad trgovino kokaina v severni Italiji.

Ljubljanski kriminalisti so konec septembra 2009 začeli sodelovati s srbskimi kolegi in ameriško agencijo in na podlagi sodelovanja sta bila v Urugvaju aretirana dva moška, ki sta hotela pretihotapiti 2.170 kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Južnoafriško republiko in nato po vzhodni obali Afrike do Sredozemlja. Sočasno so v Srbiji aretirali tri srbske državljane, ki naj bi celotni transport vodili.

V Srbiji sojenje že poteka
Sojenje v Srbiji že poteka. Obtoženih je kar 20 ljudi, a jih na obtožni klopi sedi le 11. Dva sta se pokesala in sodelujeta kot priči. Drugi, tudi Darko Šarić, so na begu, zato jim sodijo v odsotnosti.

Začetek sojenja v zadevi Balkanski bojevnik
Šarić še vedno na begu