Višje sodišče v Gradcu odločalo na podlagi pritožbe obrambe na odločitev sodišča v Celovcu januarja letos. Foto: BoBo
Višje sodišče v Gradcu odločalo na podlagi pritožbe obrambe na odločitev sodišča v Celovcu januarja letos. Foto: BoBo
Alenka, Mihael Karner
Alenka Karner je v svojem govoru povedala, da je nedolžna in da z zadevo nima nič, Mihael Karner pa, da neskončna razprava o tem, kdo bi ju lahko komu izročil, ne bo pripeljala nikamor. Foto: MMC RTV SLO
Karnerjema v Avstriji grozi 3 leta, v ZDA pa 40 let zapora

Po besedah Grilca naj bi šlo za politično odločitev, kar pomeni, da bodo k avstrijskim tožilcem in zakoncema Karner prišli ameriški tožilci in se skušali z njimi pogoditi. To bi lahko pomenilo, da bosta zakonca plačala nekakšno "kazen", Američani pa se bodo odpovedali njuni izročitvi, so poročali na TV Slovenija.

V desetih dneh bo znana odločitev
Medtem pa je predstavnica avstrijskega pravosodnega ministrstva Britta Tichy za STA povedala, da ministrstvo v morebitno dogovarjanje Karnerjevih z ameriškim pravosodnim ministrstvom ni vpleteno, saj je to stvar obrambe slovenskih zakoncev.

Po njenih besedah pravosodno ministrstvo običajno zgolj poda dokončno dovoljenje za izročitev. Prihodnji teden naj bi prejeli uradno kopijo odločitve višjega sodišča, nato bo ministrstvo predvidoma v desetih dneh dalo dovoljenje za izročitev in primer vrnilo na sodišče v Celovcu, ki bo nato izročitev izvedlo.

Izročitve seveda ne bo, če bi se ji ZDA odpovedale. Postopek izročitve pa bi ustavila tudi morebitna pritožba Karnerjevih na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Karnerjeva vztraja, da je nedolžna
Vnovično odločanje o tem, ali naj Avstrija slovenska državljana, 33-letno Alenko in 36-letnega Mihaela Karnerja, izroči ZDA, ki so izročitev zahtevale, se je na višjem deželnem sodišču v Gradcu začelo dopoldne. Karnerjeva je v svojem govoru povedala, da je nedolžna in da z zadevo nima nič, Mihael Karner pa, da neskončna razprava o tem, kdo bi ju lahko komu izročil, ne bo pripeljala nikamor.

Izročitev zakoncev ZDA je že 11. januarja odobrilo deželno sodišče v Celovcu, na kar je obramba vložila pritožbo. Zato je o izročitvi znova odločalo višje sodišče v Gradcu.

V ZDA 40 let, v Avstriji največ tri
Odvetnik Grilc je januarja po odločitvi sodišča v Celovcu menil, da Karnerjevih iz povsem formalnih razlogov ne bi smeli izročiti ZDA. Kot je pojasnil, ne gre za ista kazniva dejanja v ZDA in v Avstriji, poleg tega je po mnenju obrambe zadeva zastarala, sodišče pa tudi ni upoštevalo nesorazmernosti zagrožene kazni. V ZDA jima namreč grozi do 40 let zapora, v Avstriji pa največ tri leta. Pri tem gre po mnenju Grilca tudi za kršenje človekovih pravic.

Spomnimo ...
Zakonca Karner sta sicer osumljena kaznivega dejanja uvoza in distribucije anabolikov v ZDA, pa tudi pranja denarja. Okrožno sodišče v Massachusettsu v ZDA je zoper njiju 3. marca 2010 vložilo obtožnico, v kateri zakoncema očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov in ob tem zaslužila okoli 40 milijonov evrov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje.

Slovenca je avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi.

Karnerjema v Avstriji grozi 3 leta, v ZDA pa 40 let zapora