Zvonko Fišer je novembra lani na Okrožno tožilstvo v Ljubljani vložil ovadbo zaradi žaljive obdolžitve. Ob tem je dejal, da je izjava Žana Mahniča zanj izjemno žaljiva. Foto: BoBo
Zvonko Fišer je novembra lani na Okrožno tožilstvo v Ljubljani vložil ovadbo zaradi žaljive obdolžitve. Ob tem je dejal, da je izjava Žana Mahniča zanj izjemno žaljiva. Foto: BoBo

Vodja ljubljanskega okrožnega sodišča Katarina Bergant je za Večer sporočila, "da je bila kazenska ovadba s sklepom zavržena iz razloga, ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti".

"Izjava 'mafija je zaščitila mafijo' je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati," je ob vložitvi ovadbe novembra lani dejal Zvonko Fišer. Z omenjeno izjavo se je Žan Mahnič odzval na sklep ustavnega sodišča, da do končne odločitve zadrži tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, če se nanaša na državne tožilce.

Preiskovalna komisija DZ-ja v zadevi Kangler tako do končne odločitve ustavnega sodišča ne sme izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike. Mahnič je v odzivu najprej na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo."

V izjavah pa je še dejal, da imamo "očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji." Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je zaradi tega ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja pozval k predlogu za kazenski pregon Mahniča. Slednja predlogu nista sledila, je pa ovadbo vložil Fišer.

Novembra lani so se oglasili z vrhovnega državnega tožilstva, kjer so izrazili zaskrbljenost zaradi Mahničevih izjav. "Ker gre po našem mnenju za nedopusten napad na institucije v pravosodju, pričakujemo ustrezen odziv pristojnih državnih institucij," so tedaj zapisali.
Fišer se je upokojil z letošnjim letom.