Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik. Foto: BoBo
Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik. Foto: BoBo

Na sodišču bi morali zaslišati Darka Dubrovskega, ki je pripravil izvedensko mnenje o trgovanju z delnicami v BiH-u. Rotnikov soobtoženi, hrvaški poslovnež Alexander Hrkač, je mnenje prejel samo v slovenščini, ki je ne razume. Hrkačev zagovornik Jurij Preložnik je zaradi zagotovitve učinkovite obrambe od sodišča zahteval, da se mnenje Dubrovskega ter tudi mnenje sodne priče obrambe Branka Mayra prevedeta v hrvaščino.

Sodnica Mojca Turinek je zahtevi sledila in sklenila, da se bo sojenje nadaljevalo 5. februarja.
Dubrovski je med izdelavo mnenja med drugim ugotavljal, ali je bilo mogoče denar plemenititi tako, kot trdita nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, ki mu tožilstvo očita preprečitev dokazovanja v davčnem postopku in krivo ovadbo, in Hrkač, ki je obtožen krive izpovedbe. Ugotovil je, da je bil način trgovanja Rotnika in Hrkača nenavaden, a mogoč.

Rotnik skušal zabrisati sledi svojega premoženja

V tej zadevi sodijo tudi Rotnikovi nekdanji odvetnici Varji Holec, med drugim obtoženi krive ovadbe, vsi obtoženi pa očitana kazniva dejanja zanikajo. Tožilec Ivan Pridigar je ob predstavitvi obtožnice 7. junija letos poudaril, da je Hrkač leta 2003 Rotniku predal 3,1 milijona evrov, ki naj bi jih pridobil z nakupom lastniških certifikatov na Hrvaškem in v BiH-u.

Po mnenju tožilstva pa tega denarja ni mogel pridobiti na tak način, saj v omenjenih državah od leta 1996 do 1998 sploh ni bilo zakonodaje, ki bi urejala področje prodaje certifikatov.
Pridigar Rotniku očita tudi, da je v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja, tako da je dokument o prejetju 3,1 milijona evrov odtujil iz davčnega spisa na Finančni upravi RS (Furs).

Rotnik je to med preiskavo zanikal. Takrat je vztrajal, da je listino predložil, ko pa je ugotovil, da je ni več v davčnem spisu, je podal kazensko ovadbo zoper neznano osebo. A po mnenju tožilstva je Rotnik pri tem podal krivo ovadbo.

Furs ugotovil 4,73 milijona evrov razlike

Potem ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da je pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Teš prišlo do izplačila podkupnin, je Rotnikove osebne finance pod drobnogled vzel Furs, ki je ugotovil, da je bilo v obdobju med letoma 2007 in 2011 med njegovim premoženjem in uradnimi prihodki za 4,73 milijona evrov razlike.

Furs je zato Rotniku oktobra 2014 odmeril plačilo nekaj manj kot 1,6 milijona evrov dodatnega davka, dolg pa je Rotnik poplačal šele po neuspeli reviziji na vrhovnem sodišču. Rotnik trdi, da je denar dobil pri Hrkaču, ki je bil nato ključna priča njegove obrambe v postopku dokazovanja izvora premoženja pred Fursom.