Nacionalni preiskovalni urad je na kranjsko tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Foto: BoBo
Nacionalni preiskovalni urad je na kranjsko tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Foto: BoBo

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so ugotovili, da je nekdanji predsednik uprave banke iz Kranja, šlo naj bi za Gorenjsko banko, na začetku leta 2009 z namenom financiranja družbe iz Ljubljane zlorabil svoj položaj.

Banko oškodovali za šest milijonov evrov
Nekdanji direktor naj bi, s tem ko je naklepno zaobšel omejitve zakona o bančništvu, po katerih banka do posameznega komitenta ne sme biti izpostavljena z več kot 25 odstotki svojega kapitala, zlorabil položaj. Prek kranjske družbe naj bi uredil financiranje družbe iz Ljubljane in ji priskrbel za šest milijonov evrov posojil.

"Napeljevanja nekdanjega predsednika uprave banke k storitvi zlorabe položaja je utemeljeno osumljena oseba, ki je prek družbe iz Ljubljane obvladovala skupino večje trgovske družbe iz Kranja," so zapisali na Generalni policijski upravi. Po neuradnih informacijah gre za Merfin, prek katerega je Bine Kordež, ki naj bi bil prav tako ovaden, obvladoval Merkur.

Obvodna družba posojenega denarja ni prejela od družbe iz Ljubljane niti ga sama ni vrnila banki, so prepričani kriminalisti. Na ta način je nekdanji predsednik uprave banke iz Kranja po njihovem mnenju družbi iz Ljubljane pridobil za šest milijonov evrov koristi, za toliko pa tudi oškodoval banko.

Trček se je upokojil
Ovadbe zaradi financiranja Gorenjske banke podjetja Merfin so konec lanskega leta podali tudi kranjski kriminalisti, Trček pa je odstopil z mesta predsednika uprave in se upokojil.