Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v letih 2010 in 2011 prejeli štiri ovadbe proti Ogorevcu. Foto: MMC RTV SLO
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v letih 2010 in 2011 prejeli štiri ovadbe proti Ogorevcu. Foto: MMC RTV SLO

Ogorevc je pri svojem delu v Centru za socialno delo Ljubljana Šiška po navedbah medijev užival velik ugled, imel je številna pooblastila, določeno obdobje je nadomeščal direktorja in edini delal na področju skrbništva, o čemer je celo predaval po Sloveniji.

Imel je pooblastila za upravljanje premoženja
Ko je postal skrbnik svojih varovancev, večinoma duševnih bolnikov, je dobil pooblastila za upravljanje njihovih premoženjskih pravic. Nato je varovance spravil v različne zdravstvene in oskrbovalne ustanove, njihova stanovanja oddajal ali celo prodal, najemnine in kupnine pa spravljal v svoj žep. Na tak način naj bi se dokopal do več tisoč evrov neupravičene premoženjske koristi, mu je očitalo tožilstvo.

Ogorevc je očitke zavračal, češ da je bila oskrba njegovih varovancev v različnih ustanovah precej draga, zato je bil edini način za poravnavo stroškov oddaja ali prodaja njihovih nepremičnin. Sodišča ni prepričal, zato ga je obsodilo na enotno kazen tri leta in devet mesecev zapora.

Vrniti bo moral stanovanje in denar
Eno stanovanje bo moral Ogorevc vrniti lastniku, medtem ko bo moral po odločitvi sodišča večini oškodovancev vrniti tudi nezakonito prisvojen denar od najemnin.

Sodba še ni pravnomočna, je pa že znano, da zoper Ogorevca teče še nekaj kazenskih oz. predkazenskih postopkov. Vsi se nanašajo na ravnanje v škodo varovancev in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Poleg kazenskih postopkov teče vsaj še en pravdni.