Najem stavbe od Pogačarja preiskuje več organov. Foto: MMC RTV SLO
Najem stavbe od Pogačarja preiskuje več organov. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so opravili preiskave v stavbi NPU-ja. Foto: BoBo
Preiskava NPU-ja

Hišne preiskave so kriminalisti izvajali na sedežu podjetja Ram Invest, ki je lastnik stavbe, v kateri je nastanjen Nacionalni preiskovalni urad. Prav tako so kriminalisti obiskali tudi prostore notranjega ministrstva, kjer so preiskovali pisarno generalnega sekretarja na ministrstvu Damjana Laha.

Na policiji so sicer za MMC potrdili le, da na podlagi odredbe sodišča opravljajo določena preiskovalna dejanja - hišni preiskavi, zaseg predmetov - na območju Policijske uprave Ljubljana. "Zaradi tajnosti predkazenskega postopka vam več informacij ne moremo posredovati. Prav tako vam ne moremo, zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov, posredovati informacij o fizičnih osebah, na katere se preiskava nanaša."

Katarina Kresal je sporočila, da preiskave policije ne želi komentirati. Obenem želi, da policija v miru opravi svoje delo, brez pritiskov politike, ter da zadeva čim prej dobi epilog, so sporočili iz LDS-a.

Je pa kriminalistično preiskavo v podjetju Ram Invest potrdil njihov odvetnik Stojan Zdolšek. Kot vzrok preiskave je navedena zloraba uradnega položaja, a osumljen ni nihče iz podjetja, je povedal. Prav tako po Zdolškovih besedah ni osumljena nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal. Kresalova je po poročanju POP TV-ja sicer že vložila tožbo zoper mnenje protikorupcijske komisije.

Zdolšek je pojasnil, da je Ram Invest kriminalistom dal na voljo celotno poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na posel z ministrstvom za notranje zadeve glede stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), "v želji, da se vsa zadeva čim prej konča, ker se s tem dela poslovna škoda". Zdolšek sicer ne ve, ali so kriminalisti kaj odnesli, so si pa ogledali dokumentacijo, za katero so menili, da je še nimajo in bi jo potrebovali.

"Ugotovljenega dne, na ugotovljenem kraju in na ugotovljen način - organi pregona pa vseeno potrebovali več kot 440 dni," so se na preiskavo NPU-ja na Twitterju odzvali v stranki SDS.

Lah je s funkcije nepreklicno odstopil
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Damjan Lah je po kriminalistični preiskavi s funkcije nepreklicno odstopil in s tem že seznanil ministra za pravosodje, ki po pooblastilu predsednika vlade Boruta Pahorja vodi ministrstvo za notranje zadeve - Aleša Zalarja.

Gorenak: Kaj pa Kresalova?
"Ob tej novici o preiskavi si lahko zastavim eno samo vprašanje: je policija še resna institucija," je na svojem blogu zapisal SDS-ov Vinko Gorenak. "Naša policija pa menda dela hišno preiskavo pri Damjanu Lahu, državnem sekretarju na notranjem ministrstvu celih 407 dni po tem, ko sem ob drugi interpelaciji zoper Kresalovo navedel vse tiste dokaze, s katerimi sem razpolagal takrat, ti pa so jasno kazali na sum storitve kaznivega dejanja," je zapisal Gorenak.

Policija pa bi svojo resnost po njegovem mnenju pokazala, če bi med trajanjem interpelacije pridobila odredbo za hišno preiskavo in jo izvedla takoj, saj so v vsem tem času imeli osumljenci vse možnosti, da dokaze uničijo. "Taka hišna preiskava je torej lahko le farsa," meni poslanec, ki dodaja še vprašanje: "Kaj pa Kresalova?" Po njegovem mnenju hoče policija prikazati svojo nevtralno in nepristransko vlogo, hoče se prikazati kot institucija, ki "dela po zakonu in ne ščiti nikogar, kot da smo vsi nedotakljivi".

Kresalova zanika privilegiranje znanca
Najem stavbe za NPU buri duhove že od začetka, saj je stavba na Dimičevi v lasti podjetja Igorja Jurija Pogačarja, ki je znanec zdaj že nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal. Kresalova ves čas zanika, da bi bila stavba izbrana zaradi njenega poznanstva, in zatrjuje, da je Pogačar ponudil najugodnejši najem.

Samo izvedbo iskanja stavbe in ponudnika sta pregledala tudi Računsko sodišče in protikorupcijska komisija. Sodišče je izdalo negativno mnenje, komisija pa načelno mnenje, da je pri tem poslu zaznati sume korupcije. Zaradi tega je z ministrstva odšla Kresalova, ki pa napoveduje, da bo svoj prav iskala tudi na sodišču.

136 tisoč evrov najemnine na mesec
Po mnenju Računskega sodišča je sporno sicer predvsem to, da ministrstvo za stavbo, ki meri dobrih 10 tisoč kvadratnih metrov, na mesec plača 136 tisoč evrov najemnine in s to najemnino najemodajalec Pogačar poravnava stroške lizinga. Stavba bo tako čez čas v lasti Pogačarja, bolj ekonomično pa bi bilo, če bi ministrstvo to stavbo odkupilo, so dodali na sodišču.

Preiskava NPU-ja