Kresalova se ne strinja z mnenjem komisije in Računskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova se ne strinja z mnenjem komisije in Računskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Obrisi
Kdo bo nasledil Kresalovo na notranjem ministrstvu? Foto: BoBo
Kresalova nepreklicno odstopila

Z mnenjem protikorupcijske komisije se Katarina Kresal sicer ne strinja. Komisija namreč meni, da bi se morala izločiti iz vseh postopkov, ker je imela z najemodajalcem v preteklosti nekajkrat zasebne stike, sama pa poudarja, da ni vodila postopkov najema. "Komisija je ugotovila, da za najem Dimičeve niti jaz niti kdo drug od zaposlenih na ministrstvu ni zahteval ali sprejel zase kakšne koristi, niti jim takšne koristi ni ponujal najemodajalec ali kdo tretji," je dejala.

Poudarila je, da se je že na začetku svojega mandata odločila, da bo boj proti korupciji njena prioriteta. Na to po njenih besedah kažejo aktivnosti policije v zadnjih letih in tudi ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada.

Po objavi mnenja komisije o znakih korupcije pri najemu stavbe se je zato odločila za odstop. "Še enkrat bi rada poudarila, da menim, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri in da je za njimi stala celotna tedanja ekipa ministrstva." Kljub temu pa je napovedala, da bo zaupnico iskala tudi v svoji stranki LDS.

Pahor je osredotočen na sprejem rebalansa
O odstopu je obvestila predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je sporočil, da njeno odločitev spoštuje in jo razume. V naslednjih dneh se bo posvetoval in odločil, kako naprej. Pravi sicer, da je zdaj osrednji izziv slovenske politike sprejem rebalansa proračuna, ki je po padcu pokojninske reforme nujen za stabilnost javnih financ. To je po njegovih besedah redpogoj za mirno in preudarno razpravo o ravnanju vlade in državnega zbora glede nadaljnjega vodenja države.

Očitki, da je naredila uslugo znancu
Najem stavbe NPU-ja že dolgo časa vzbuja polemike, Kresalova pa je bila deležna očitkov, da je prostore najela od svojega znanca Igorja Pogačarja. Da pri pogodbi ni bilo vse storjeno po pravilih, je ugotovilo tudi Računsko sodišče, ki je zato izdalo negativno mnenje.

Kresalova se tudi z mnenjem Računskega sodišča ni strinjala, kljub temu pa je že v torek premierju Borutu Pahorju ponudila odstop. Ta ga ni sprejel, saj ga k razrešitvi ni pozvalo Računsko sodišče, prav tako je poudaril, da ministrica že pripravlja ukrepe za odpravo nepravilnosti.

A zdaj je svoje načelno mnenje podala še protikorupcijska komisija, ki je najemno pogodbo vzela pod drobnogled po tem, ko je prejela anonimno prijavo. Ugotovili so netransparentno delovanje in privilegirano obravnavanje enega ponudnika.

Kresalova nepreklicno odstopila