Tihotapljenje tujcev je potekalo po balkanski poti. Foto: BoBo
Tihotapljenje tujcev je potekalo po balkanski poti. Foto: BoBo

Ljubljanski kriminalisti so vse od junija lani ob usmeritvah okrožnega državnega tožilstva izvajali preiskavo mednarodne hudodelske združbe, ki je tujcem v ljubljanskem azilnem domu omogočala prehode v druge evropske države, je v izjavi za medije pojasnil Stojan Belšak z ljubljanske kriminalistične policije.

Preiskavo so končali v sredo, ko so na več lokacijah opravili hišne preiskave in pridržali sedem oseb. Gre za tri državljane Pakistana, dva slovenska državljana ter po enega državljana Iraka in Mjanmara.

V sklopu hišnih preiskav so policisti zasegli več predmetov, pomembnih za kazenski postopek, pa tudi pol kilograma prepovedane konoplje. Skupno so kazensko ovadili 12 ljudi.

Kriminalistično preiskavo zoper ducat osumljencev so uvedli zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so skupaj z do zdaj še neugotovljenimi sostorilci kot člani hudodelske združbe iz koristoljubja tihotapili tujce iz Turčije, Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Bangladeša in Somalije.

Tihotapljenje tujcev je potekalo po balkanski poti, ciljne države pa so bile Italija, Nemčija in Francija, je povedal Belšak.

Dobili jasna navodila

Združba je delovala organizirano in na ustaljen način, prav tako je po besedah Belšaka dobro poznala policijske postopke in postopke pridobivanja mednarodne zaščite. Prebežniki so tako v organizaciji združbe nezakonito vstopili v Slovenijo, nato pa so jih usmerili v azilni dom. Tam so izrazili namero za pridobitev mednarodne zaščite, ko so razmere dopuščale, pa so zapustili Slovenijo.

V okviru zaključne akcije so v sredo pridržali sedem ljudi, skupno pa so jih kazensko ovadili 12. Foto: BoBo
V okviru zaključne akcije so v sredo pridržali sedem ljudi, skupno pa so jih kazensko ovadili 12. Foto: BoBo

Prebežniki so od članov združbe dobili tudi natančna navodila, kaj povedati, če jih zasači policija.

Zahtevali med 100 in 500 evri

Kot je pojasnil Belšak, so nekateri odšli proti Italiji že po treh dneh, drugi pa tudi po več kot enem mesecu. To je bilo odvisno tudi od tega, ali so imeli tujci pri sebi dovolj denarja, saj je za organizacijo hudodelska združba zahtevala med 100 in 500 evrov. Po doslej zbranih podatkih policije so člani združbe v tem času pridobili najmanj 40.000 evrov premoženjske koristi.

Poleg dveh slovenskih državljanov, ki so ju policisti prijeli v okviru zaključne akcije, jih je v združbi sodelovalo še več. Policija je namreč ugotovila, da so med osumljenci tudi Slovenci, ki so v času preiskave opravljali naloge varovanja v azilnem domu.

Grozi jim več let za rešetkami

Vseh sedem ljudi, ki so jih prijeli v sredo, so v četrtek privedli na Okrožno sodišče v Ljubljani, kjer so jih sodno pridržali. Osumljeni so 26 kaznivih dejanj, v okviru katerih so opravili prevoze 108 tujcev. Vsa kazniva dejanja naj bi storili v kvalificirani obliki, za katero je predpisana zaporna kazen od treh do 15 let zapora.

Kriminalisti so si pomagali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, v preiskavi pa so sodelovali tudi novogoriški in koprski kriminalisti ter tuji varnostni organi, je še povedal Belšak.