Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2-testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamer in drugih pripomočkov. Foto: Policija
Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2-testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamer in drugih pripomočkov. Foto: Policija

Po odredbi v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja na slovensko-hrvaški meji do sobote poteka poostren nadzor državne meje s Hrvaško, v katerem poleg rednih patrulj sodeluje še okoli 1.000 drugih policistov.

Kot je navedla policija, v akciji sodelujejo tudi skupine posebnih policijskih enot iz drugih, z ilegalnimi migracijami manj obremenjenih policijskih uprav, policisti konjeniki, vodniki službenih psov in pripadniki Specialne enote policije. Za pomoč pri nadzoru meje sodelujejo tudi pripadniki pomožne policije, ki naloge opravljajo v okviru policijskih uprav.

Odbor za pravosodje je danes za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog spremembe kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za organizatorje nezakonitih prehodov meje in za pomoč pri nezakonitem bivanju pri Sloveniji. Predlog zvišuje kazni za tiste, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem tujcev v Slovenijo, z zdajšnjih do petih let zapora na od tri do deset let zapora. Na enak način kazen zvišuje tistim, ki pomagajo pri nezakonitem preseljevanju v Slovenijo s preslepitvijo pristojnih organov. Predlog zvišuje tudi kazen za tiste, ki pri obeh navedenih kaznivih dejanjih pridobijo nesorazmerno premoženjsko korist ali jih zagrešijo v hudodelski združbi, in sicer z zdajšnjih od enega do osmih let zapora na od tri do 15 let zapora.

Na voljo so jim vsa razpoložljiva tehnična sredstva, še vedno pa jim pomagajo tudi pripadniki Slovenske vojske. Ob tem pa se na najbolj obremenjenih delih zunanje meje še vedno postavljajo tudi t. i. začasne tehnične ovire.

Do 25. maja je bilo skupaj postavljenih že več 180 kot kilometrov ograje (183.367 metrov). Nekaj manj kot 100 kilometrov je spiralne raztegljive varnostne žične ograje z rezili, t. i. Concertine (96.155 metrov), ostalo pa je panelna ograja.

Novi načini prehajanja meje

Policija je ob začetku akcije navedla, da se je v zadnjem obdobju ob povečanem nezakonitem prehodu meja spremenil tudi način prehajanja meja.

"Migranti se v veliki večini izogibajo naseljenim območjem, gibljejo se predvsem ponoči, po gozdnih poteh in večinoma po neprehodnem terenu, medtem ko podnevi počivajo na prikritih lokacijah. V zadnjem času je tudi opazen trend, da se določene skupine nezakonitih migrantov razbežijo ob stiku s policijo, kar še dodatno otežuje njihovo prijetje. Prav tako ugotavljamo, da so določene skupine peš prišle iz BiH-a prek Hrvaške neopažene. Večina jih uporablja navigacijo na pametnih telefonih v letalskem načinu, kar onemogoča njihovo sledljivost, hkrati pa varčujejo z baterijo. Nezakoniti migranti se zelo hitro prilagajajo ukrepom policije in pogosto spreminjajo tako poti prehoda meje kot tudi način," navajajo policisti.

Foto: Policija
Foto: Policija

Poskusi prehoda meja v podvozjih tovornjakov in vlakov

Policisti PU-ja Novo mesto so pri mejni kontroli letos odkrili že 229 tujcev, ki so se skrivali med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil ter se tako poskušali izogniti mejni kontroli. V celem lanskem letu pa so po navedbah PU-ja Novo mesto na naših mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so poskušali nezakonito prečkati mejo.

"V razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih. Tako ravnanje je izjemno nevarno, pogosto življenjsko ogrožajoče. Naj spomnimo na primer z začetka meseca marca 2020, ko so policisti PMP-ja Dobova rešili 30 tujcev, med njimi 12 otrok, starih med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika," pojasnjujejo na PU-ju Novo mesto.

V torek so tako policisti na mejnem prehodu Obrežje na podvozju polpriklopnika turškega tovornjaka na rezervnem kolesu odkrili Afganistanca, ki je tako poskušal nezakonito vstopiti v Slovenijo. Pri nadaljnjem pregledu pa so odkrili dva njegova rojaka, ki sta se skrivala na osovini polpriklopnika.

Policisti PMP-ja Dobova so v torek med kontrolo tovornega vlaka, ki je pripeljal iz Srbije, na podvozju vagona našli Iranca. V noči na sredo pa so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav tako pripeljal iz Srbije, našli še dva Alžirca in dva Maročana.

Azilni sistem se počasi razbremenjuje

Ministrstvo za notranje zadeve od konca marca do maja zaradi epidemije novega koronavirusa ni sprejemalo novih prošenj za azil. Zato je bilo v azilnem domu rekordno število prosilcev za mednarodno zaščito.

Kot je sredi maja poročal Radio Slovenija, je bilo v azilnem sistemu več kot 600 ljudi. 350 jih je bivalo v azilnem domu in njegovih izpostavah, približno 50 na drugih naslovih, več kot 200 pa jih je čakalo v sprejemnici azilnega doma na podajo prošnje.

Notranje ministrstvo od prvega maja prošnje za azil spet sprejema, položaj v azilnem domu pa se je glede na podatke urada za oskrbo in integracijo migrantov le nekoliko izboljšal. V torek je bilo v azilnem sistemu 469 ljudi. 347 v ljubljanskem azilnem domu, njegovih izpostavah in drugih lokacijah.

V sprejemnici azilnega doma in izpostavi v Logatcu pa je bilo še vedno nameščenih 122 tujcev, ki čakajo na podajo prošnje za mednarodno zaščito.