Vsi trije potniki so v nesreči umrli. Foto: PGD Bovec
Vsi trije potniki so v nesreči umrli. Foto: PGD Bovec
false
Žrtve letalske nesreče so v petek popoldne s helikopterjem prepeljali v dolino. Foto: PGD Bovec
letalo, nesreča, Bovec
Letalo je nekaj minut pred 20. uro, torej tik preden je izginilo z radarskih zaslonov, poslalo klic na pomoč. Foto: PGD Bovec
Tri žrtve strmoglavljenja letala na Bovškem

S pomočjo osebnih in drugih dokumentov ter drugih okoliščin policija ugotavlja, da gre najverjetneje za tri slovenske državljane, moške, stare 31 in 33 let. Njihovo identiteto bo dokončno potrdila sanitarna obdukcija, je pojasnil Dean Božnik s PU-ja Nova Gorica.

Po podatkih predsednika Aerokluba Bovec Dejana Kavčiča je letalo v Bovcu pristalo ob 11.50, nekaj po 17. uri pa so se odločili za polet proti letališču Brnik. Svoja prijatelja je 31-letni pilot pripeljal na rafting v Bovec. "Vreme je bilo v času odleta še vedno normalno. Bližala se je ploha oziroma lahko tudi nevihta, a je bil vzlet ob 17.35 opravljen še ob pravem času. Vsak pilot pa sam izbere pot za odlet z bovškega letališča," je navedel Kavčič in dodal, da se je pilot odločil za to smer, verjetno ocenjujoč bližajočo se spremembo vremena, njegova odločitev pa je bila korektna.

Predsednik bovškega aerokluba meni, da se je po vzletu nesrečnega letala iz Bovca nekje zataknilo. Ali so bile težave tehnične ali je bilo kaj drugega, bi bilo po njegovih besedah v tem trenutku zgolj ugibanje.

Razbitine našli blizu Krasjega vrha
Na težko dostopnem kraju blizu Krasjega vrha med Čezsočo in Drežniškimi Ravnami so ponoči našli ostanke manjšega potniškega letala piper 28, ki so ga pogrešali od sinoči. Nihče izmed treh potnikov na letalu nesreče ni preživel.

Okoliščine nesreče še niso znane, po nekaterih navedbah je v času izginotja letala, ki je vzletelo iz Bovca in je bilo namenjeno proti Brniku, območje ravno prehajala vremenska fronta z močnim dežjem. Letalo je nekaj minut pred 20. uro, torej tik preden je izginilo z radarskih zaslonov, poslalo klic na pomoč, je povedal tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik. Klic na pomoč naj bi zaznali dve večji letali, ki sta tedaj leteli v bližini strmoglavljenega letala.

Začela se je iskalna akcija, v kateri sta sodelovala vojaški in policijski helikopter, na terenu pa so bili gorski reševalci iz Tolmina in Bovca. Na kraj so prihiteli tudi bovški gasilci, ki so policistom pomagali zavarovati območje.

Razbitine letala so našli nekaj minut pred eno uro zjutraj na težko dostopnem območju Mrzle doline pod Krasjim vrhom. Nihče izmed treh ljudi na letalu nesreče ni preživel. Poveljnik gasilske zveze Bovec Miro Bozja je za TV Slovenija dopoldne povedal, da bodo danes ponesrečence izrezali iz razbitin.

Letalo piper warrior je bilo last družbe Propilot iz Domžal, je za STA potrdil njen lastnik Primož Lajevec. Letalo so sicer uporabljali za šolanje, v četrtek popoldne pa ga je Lajevec posodil prijatelju. Trojica je popoldne poletela do Bovca, po soteskanju, ki se je zavleklo, pa so ob 17.35 poleteli nazaj proti Brniku.

Preiskava še ni končana
Kot poroča Radio Koper, jih je na poti nazaj najverjetneje ujela fronta, ki jim je ni uspelo prebiti. Po ocenah nekaterih pilotov je ob vrnitvi verjetno prišlo do poledenitve kril letala, podobno kot v julijski nesreči pri Ajdovščini, ko so umrli štirje nemški državljani.

Letalo je pilotiral 31-letni inštruktor športnega motornega letenja s profesionalno licenco, ki jo je pridobil pred kratkim. Trojica na krovu naj bi bila doma iz okolice Murske Sobote, polet z letalom pa je bil darilo za rojstni dan, še poroča Radio Koper.

Zadnja letalska nesreča s smrtnim izidom se je v Posočju zgodila pred slabimi tremi leti, ko sta v ultralahkem letalu umrla pilot in sopotnik.

Policija je kraj nesreče zavarovala, na končni odgovor, zakaj je letalo strmoglavilo, bo treba še počakati, saj preiskava še ni končana.

Tri žrtve strmoglavljenja letala na Bovškem