SLS lahko pred izpadom iz parlamenta teoretično rešijo le še glasovi iz tujine. Foto: BoBo
SLS lahko pred izpadom iz parlamenta teoretično rešijo le še glasovi iz tujine. Foto: BoBo

Po podatkih DVK-ja je na letošnjih predčasnih volitvah po pošti glasovalo 659 volivk in volivcev manj (27,27 odstotka manj) kot na predlanskih volitvah, ko jih je glasovalo 2.416.

Za SMC-jem je največ glasov prejel DeSUS (21,72 odstotka), sledita jima SDS (16,36 odstotka) in NSi (8,35 odstotka).

Izid glasovanja po pošti ni bistveno vplival na neuradni izid volitev, le SLS, po pošti je prejel le 44 glasov oz. 2,53 odstotka glasov, je še nekoliko bolj oddaljen od parlamentarnega praga. SLS je trenutno pri 3,97 odstotka glasov, kar pomeni, da mu je po trenutnih izidih za uvrstitev v parlament zmanjkalo 226 glasov.

Po pošti iz Slovenije glasujejo osebe, ki so v bolnišnicah, zaporih in domovih za ostarele. Čez teden dni bodo prišteli še glasove iz tujine. DVK je v tujino poslal 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence, po pošti iz tujine pa naj bi glasovalo 4.087 volivcev, ki so začasno v tujini.

Bogovič ostaja realist
Prihodnji ponedeljek, ko bodo preštete še glasovnice iz tujine, pa se bosta sešla izvršilni in glavni odbor SLS-a ter analizirala izid državnozborskih volitev. Predsednik stranke Franc Bogovič, ki se sicer mudi na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, je danes za Kanal A dejal, da so realisti in da bo izid z glasovi iz tujine zelo težko spremeniti. Poudaril je, da se jim je volilna kampanja v Evropski parlament očitno izšla, žal pa jim je zmanjkalo nekaj sto glasov za vstop v DZ.

Zato bodo morali preučiti, kaj so sami storili narobe. Je pa že zdaj prepričan, da bi s kakšnim manjšim popravkom med kampanjo glasove, potrebne za preboj v DZ, lahko dobili. Razlog za slab uspeh pomladnih strank na predčasnih volitvah v DZ Bogovič vidi tudi v razdelitvi glasov, saj da jih je skoraj polovica šla pred kratkim ustanovljenim strankam. Bogovič ocenjuje, da je veliko sredinskih glasov, ki so po navadi šli SLS-u, tokrat končalo v SMC-ju.