Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade je nedvoumen le glede (ne)sodelovanja z SDS-om. Foto: BoBo
Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade je nedvoumen le glede (ne)sodelovanja z SDS-om. Foto: BoBo
Volitve v DZ
Predsedniki oz. predstavniki strank, ki so se pozneje uvrstile v parlament, med oddajanjem glasov. Foto: BoBo

Najverjetnejši mandatar in prvi mož stranke SMC Miro Cerar pravi, da bo k sodelovanju povabil vse stranke razen SDS-a, ki "neposredno ruši institucije pravne države", zato ne vidi možnosti sodelovanja.

Cerar bo že v prihodnjih dneh začel neformalne pogovore o oblikovanju koalicije, pri čemer poudarja, da v mislih nima ustavne večine. V sredo se bo na "vljudnostnem" pogovoru srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem, oblikovanje vlade napoveduje za september: "Do koalicije je še dolga pot, tako da ... počakajmo."

Če kdo izmed morebitnih partnerjev računa na finančno ministrstvo, je Cerar jasen, da bo pod okriljem njegove stranke: "To je zagotovo eno izmed tistih državotvornih ministrstev, ki bo pomembno v tem mandatu."

DeSUS: Ministrstvo, pokojnine in regres
In medtem ko so druge stranke v nedeljo zvečer še molčale o morebitnih koalicijskih zahtevah, je bil prvak DeSUS-a Karl Erjavec jasen: želijo si eno državotvorno ministrstvo. Pa pokojnine, seveda: "Ali bo DeSUS zraven, je odvisno od tega, kaj bo zapisano v koalicijski pogodbi, ali bo ščitila upokojence." Želi si tudi dogovor, da bi vsi upokojenci prejeli regres in da se začnejo pokojnine usklajevati, če bo gospodarska rast dvoodstotna. "Ne bomo se nikdar strinjali s tem, da bi se pokojnine zniževale, ob tem pa mečemo milijarde evrov v banke," je poudaril.

Kaj bo v zameno za sodelovanje v vladi želela stranka, ki se tam sicer ne vidi, Združena levica, Luka Mesec ne razkriva: "Mi smo odprti, da se s potencialnimi koalicijskimi partnerji o tem pogovorimo in vidimo, ali lahko pridemo skupaj." Od programa ne bodo odstopali, še poudarja.

Pri SD-ju se zdi, da jim kaj drugega kot vstop v koalicijo po porazu niti ne ostane, zato že zmehčano stališče Dejana Židana glede privatizacije: "Ne moremo privoliti v podržavljanje domov za ostarele ali zdravstvenih domov ali neumno privatizacijo, ker ljudje izgubljajo delovna mesta."

NSi in ZaAB: Pomemben le program
Nova Slovenija in novoustanovljeno Zavezništvo Alenke Bratušek skorajda v en glas v središče postavljata le sodelovanje na temelju programa. "Če lahko v bistvenih točkah izpolnimo naš program tudi z drugimi partnerji, je smiselno. Sicer pa koalicija ni smiselna," je dejala Ljudmila Novak. Alenka Bratušek pa: "Samo program bo tisto, kar nas bo lahko družilo."