Stranki Zorana Jankovića in Igorja Šoltesa sta ostali pred vrati DZ-ja. Foto: BoBo
Stranki Zorana Jankovića in Igorja Šoltesa sta ostali pred vrati DZ-ja. Foto: BoBo
Delni izidi volitev 2014
Komu gredo sedeži v parlamentu? Foto: BoBo
Na volišča je prišla dobra polovica volilnih upravičencev. Foto: BoBo

V ekipah strank, ki jim ni uspelo doseči 4-odstotnega praga za vstop v državni zbor, je bilo čutiti kar nekaj razočaranja.

Trenutni delni izidi volitev kažejo, da bo iz parlamenta izpadel tudi SLS, ki je bil med parlamentarnimi strankami od začetka samostojne Slovenije. Za zdaj so jim našteli 3,98 % glasov.
"Volivci SLS-a so ostali doma," pravijo v stranki.


Janković odstopa še ne napoveduje

Velika zmagovalka predčasnih volitev pred tremi leti, Pozitivna Slovenija, je po notranjih razprtijah in razkolu tokrat ostala pred vrati parlamenta. Prav razhajanja znotraj stranke predsednik PS-ja Zoran Janković vidi kot glavni razlog za slab izid. Največji del krivde je pripisal sebi. A odstop bi bil v tem trenutku po njegovih besedah beg, čeprav bi bila to najverjetneje najlažja možnost. "Ta poraz je zame katastrofa. Lahko tudi rečemo, da je bila to le triletna avantura. Vendar se bomo najprej usedli in se dogovorili, kako naprej," je dejal. Na odločitev bo vplivala tudi razsodba sodišča v primeru Tritonis.

Dodal je, da ostaja kandidat za župana Ljubljane, odločili pa se bodo Ljubljančani. Ob tem je dodal, da je njegova ljubljanska ekipa skupaj že osem let, rezultati njihovega dela pa so izjemni. Sloveniji so ponujali nekaj podobnega kot Ljubljani, a država tega ni sprejela.


V DL-ju ne vedo, zakaj je izid tako slab

Podobno razočaranje je velo tudi v Državljanski listi, ki je na volitvah 2011 kot nova stranka prejela 8,37-odstotno podporo in osem poslancev, tokrat pa je prepričala le 0,63 odstotka volivcev, ki so oddali svoj glas. "Ne znamo si razložiti, zakaj takšen rezultat," pravi predsednik DL-ja Bojan Starman. Po njegovih besedah se zdi, da so "doživeli blokado tako na levi kot na desni". "Videti je, da sredinske stranke pri nas ne pridejo do glasov. Pač pa moraš iti malo bolj ekstremistično in brez programov, potem je pa dobro," je dejal. Po njegovih besedah se bo treba sprijazniti z doseženim izidom, potem pa bodo razmišljali, kako naprej.

Šoltes: Za vsako stvar je potreben čas
"Za vsako zadevo je potreben določen čas, da dozori in se konsolidira, kar velja tudi za našo stranko," pa je povedal predsednik stranke Verjamem Igor Šoltes. Čeprav so na volitvah v Evropski parlament dosegli zelo dober izid in takoj dobili evropskega poslanca, pa so tokrat zbrali le 0,78 odstotka glasov. Kljub temu Šoltes meni, da se je stranka v volilni kampanji "zelo dobro odrezala". Pri tem je spomnil, da je Verjamem vendarle najmlajša stranka v domačem političnem prostoru.

Jelinčič: Tako so odločili volivci
V DZ se po izpadu pred tremi leti tudi letos ni uspelo uvrstiti SNS-u. Predsednik stranke Zmago Jelinčič pravi, da so tako odločili volivci. Čestita zmagovalcem, Sloveniji pa želi najboljše, je bil kratek v prvem odzivu.

Piratska stranka bo delovala naprej
Piratska stranka je na volitvah sicer sodelovala z namenom, da se prebije v DZ, je dejal predsednik stranke Rok Deželak. Čeprav jim to, sodeč po delnih neuradnih izidih, ni uspelo - dobili so 1,33 odstotka glasov -, bodo kot zunajparlamentarna stranka delovali naprej. "S tematikami, ki jih odpiramo in ki bodo za prihodnost še pomembnejše, smo nujni deležnik v slovenskem političnem prostoru." Hkrati pa bodo širili svojo bazo, je napovedal.

Zeleni zadovoljni z večjo prepoznavnostjo
Tudi Zeleni Slovenije, ki niso prišli v DZ, z izidom volitev niso zadovoljni. So pa zadovoljni s svojo večjo prepoznavnostjo. "To je lahko naš kapital za skorajšnje lokalne volitve, kjer se nadejamo vidnejšega uspeha," meni predsednik stranke Vlado Čuš. Po njegovem mnenju so "dominantni mediji pozornost dobro leto dni usmerjali v iskanje novih obrazov, in volilno telo je temu očitno sledilo". Pri odločitvah volivcev tako "žal niso odločali programi strank, ampak izbrani obrazi, ki so bili medijsko nadpovprečno izpostavljeni".

Zeleni Slovenije so do zdaj prišli v parlament le enkrat, in sicer leta 1992, ko so s 3,70-odstotno podporo dobili pet poslanskih mest. Na tokratnih volitvah so po delnih neuradnih izidih dobili 0,49 odstotka glasov.

"Volitve so kupljene"
Medtem pa v listi Enakopravni deželani - Naprej Slovenija menijo, da se Slovenija, sodeč po volilnih izidih, "nevarno približuje ustavni večini leve politične opcije". Predsednik stranke Enakopravni deželani Jožef Jarh pa je prepričan, da so tokratne volitve "kupljene, saj so volivci glasovali večinoma za leve stranke, torej tiste, ki so si izposojale denar za to, da imajo ljudje plače in pokojnine".

Cilj LGS-ja so zdaj lokalne volitve
Predsednik Liberalno-gospodarske stranke Alojz Kovšca pa ni razočaran nad izidom stranke na tokratnih volitvah, na katerih so prejeli manj kot odstotek podpore volivcev. Takšen izid je pričakoval. Naslednji cilj stranke so lokalne volitve, sicer pa napoveduje, da bodo kmalu nove parlamentarne volitve.