Jean-Claude Juncker je po izvolitvi poudaril, da bo spoštoval željo Evropskega parlamenta in bo imel v novi Evropski komisiji najmanj devet komisark. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker je po izvolitvi poudaril, da bo spoštoval željo Evropskega parlamenta in bo imel v novi Evropski komisiji najmanj devet komisark. Foto: Reuters
Cerar - Bratušek
Juncker od Slovenije in premierke Alenke Bratušek predlog za mesto komisarja pričakuje do konca meseca, kar pa je zdaj odvisno od soglasja prihodnjega mandatarja Mira Cerarja. Foto: BoBo

Slovenija je ena izmed šestih članic, ki predlogov še niso posredovale. Juncker naj bi se o tem v kratkem po telefonu pogovarjal s premierko Alenko Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

Po neuradnih informacijah so med šestimi članicami, od katerih Juncker še ni dobil predlogov o komisarskih kandidatih, poleg Slovenije še Italija, Bolgarija, Nizozemska in Francija. Neuradno je mogoče izvedeti tudi, da je nekaj članic predlagalo več kandidatov in da je med predlaganimi kandidati zelo malo žensk.

14 že potrjenih novih komisarjev
Po nekaterih navedbah - to so na primer tvitnili v najmočnejši politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) - je komisarske kandidate doslej v okviru notranjepolitičnih postopkov dejansko potrdila polovica članic.

Med potrjenimi kandidati se navajajo Avstrijec Johannes Hahn, Čehinja Vera Jourova, Hrvat Neven Mimica, Estonec Andrus Ansip, Finec Jyrki Katainen, Grk Dimitris Avramopulos, Irec Phil Hogan, Nemec Günther Oettinger, Maltežan Karmenu Vella, Slovak Maroš Šefčovič, Litovec Vytenis Andriukaitis, Latvijec Valdis Dombrovskis, Britanec Jonathan Hill in Luksemburžan Juncker.

Pričakuje se najmanj devet komisark
Ker postopek o izbiri komisarskega kandidata na evropski ravni ni podrobno opredeljen, vsaka članica ga določi sama, je težko pridobiti jasno sliko o tem, kako daleč je katera članica v postopku potrjevanja kandidata. V Bruslju sicer poudarjajo, da je komisarski kandidat uradno imenovan šele, ko Juncker dokončno sestavi ekipo.

Če med predlaganimi kandidati ne bo dovolj žensk - Evropski parlament, ki mora potrditi celotno komisarsko ekipo, jih pričakuje najmanj toliko, kot jih je v sedanji, torej devet - lahko Juncker članice pozove, naj znova premislijo o svojih kandidatih. Tudi zato je nemogoče govoriti o dokončnih imenovanjih, dokler Juncker ne bo objavil seznama svoje ekipe.

Rok za predloge - konec julija
Juncker je članice pozval, naj mu predloge o komisarskih kandidatih posredujejo do konca julija. Bruseljski viri blizu Junckerju izpostavljajo, da imena resnično želijo do konca meseca, a notranjepolitičnega dogajanja v posameznih članicah ne želijo komentirati. "Mnenjskih sodb ne dajemo," so dejali in dodali, da bodo nezadovoljni, če imen ne bodo dobili v določenem roku.