Alenka Bratušek ni želela razkriti,  ali je Alenka Bratušek res hotela predlagati Alenko Bratušek za kandidatko za slovensko evropsko komisarko. Foto: BoBo
Alenka Bratušek ni želela razkriti, ali je Alenka Bratušek res hotela predlagati Alenko Bratušek za kandidatko za slovensko evropsko komisarko. Foto: BoBo
Matjaž Han
Matjaž Han, SD, je novinarjem potrdil, da odhajajoča vlada ne bo odločala o komisarju brez dogovora s SMC-jem. Foto: BoBo

S tem bi se odrekli delu svoje suverenosti, to bi bil unikum, bili bi edina država, ki ne bi bila sposobna sama izbrati enega imena.

Virant o tem, ali bi predsedniku Evropske komisije Junckerju prepustili izbiro slovenskega komisarja

Po neuradnih informacijah se je vladi utrnila ideja o imenovanju treh kandidatov za slovenskaga evropskega komisarja, med katerimi bi izbiral predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Vendar so se že pred sejo vlade odločili, da kandidatov za komisarja ne bodo predlagali brez dogovora s SMC-jem.

"Kljub vrsti špekulacij, kaj bomo sprejeli na vladi, gradivo ni bilo niti sprejeto. Evropa od nas pričakuje, da naredimo do konca julija, sicer bomo mi tisti, ki bomo zavirali nadaljnje postopke," je povedala Bratuškova.

Ob tem je le pojasnila, da ko bo stvar usklajena bo šla na vlado ali pa jo bo prepustila prihodnji vladi. Kar se tiče špekulacij, da je "Alenka Bratušek želela predlagati Alenko Bratušek za evropsko komisarko", pa je Alenka Bratušek le odvrnila, da njena želja ni pomembna.

SDS: Komisar naj bo Zver
Vladajoče politične elite naj svojo energijo raje usmerijo v reševanje Slovenije in čimprejšnje oblikovanje vlade, ne pa v ustvarjanje umetne dileme glede imenovanja evropskega komisarja, dogodivščine glede imenovanja novega evropskega komisarja komentirajo v največji opozicijski stranki SDS-u.

"V SDS smo po tem, ko je stranka prepričljivo zmagala na evropskih volitvah, predlagali primernega kandidata za evropskega komisarja, to je dr. Milan Zver. Menimo, da predlagani kandidat izpolnjuje vse pogoje za imenovanje na ta položaj. Predlog je utemeljen tako z zmago stranke SDS na volitvah v Evropski parlament kot s številom preferenčnih glasov, ki jih je dobil njen nosilec liste dr. Milan Zver in ki daleč presega podporo vseh drugih izvoljenih poslancev iz Slovenije," so med drugi v sporočilu za javnost zapisali v SDS-u.

Han stavi na hitrost
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je po koncu kolegija pri Alenki Bratušek izrazil upanje, da bo nova vlada imenovana dovolj hitro. Ne nazadnje pa po njegovih besedah tudi ni skrivnost, da se v teh dneh začenjajo pogovori o sestavi nove vlade, zato verjame, da bo na teh pogajanjih govor tudi o evropskem komisarju. Če bi bil skupen interes in bi lahko dosegli dogovor s SMC-jem, bi torej komisarja lahko imenovala še ta vlada. Pomembno pa je, da Slovenija v Evropo pošlje komisarja, ki bo kaj naredil za Slovenijo, je pristavil Han.

Brez imen na kolegiju, toda ...
Zatrdil je tudi, da o imenih na današnjem kolegiju niso govorili, a hkrati potrdil, da "seveda držijo" imena, ki so jih v teh dneh omenjali mediji. Položaj evropske komisarke naj bi sicer zanimal Bratuškovo, a naj je ne bi podpirali njeni koalicijski partnerji. Zanimanje za tretji mandat je izrazil sedanji komisar Janez Potočnik, da jih položaj zanima, niso zanikali niti stalni predstavnik Slovenije pri EU-ju Rado Genorio, zunanji minister Karl Erjavec, pa tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Nič o privatizaciji
Poleg tega so na kolegiju govorili tudi o sklepu glede privatizacije in se po Hanovih besedah dogovorili, da vlada danes o tej točki ne bo odločala. Kot je pojasnil, je Slovenski državni holding (SDH) dal "neke sklepe, ki bi šli v drugi smer, kot je šel sklep, ki ga je vlada sprejela pred volitvami", a da je zdaj treba dobiti še pravno mnenje.

Židan in Cerar v petek
Han je spregovoril tudi o koalicijskih pogajanjih stranke SMC s SD-jem, ki se bosta sestala v petek, a ni želel špekulirati o ničemer v zvezi s tem. "Ta trenutek bi bila škoda, da kar koli licitiramo o resorjih, pomembno je, da se dogovorimo o programu, ki bi bil dober za državljane. Če bomo pa v opoziciji, bomo ravno tako socialni demokrati in bomo podpirali dobre predloge," je še povedal Han.

Virant: glavno besedo Cerarju
Notranji minister v odhodu Gregor Virant poudarja, da bi glavno besedo pri izbiri evropskega komisarja morala imeti zmagovalka parlamentarnih volitev SMC, Slovenija pa bi morala predlagati enega kandidata.

Tako Virant ne bo podprl morebitnega svežnja treh predlogov za komisarja, je povedal pred kolegijem pri premierki v odhodu Alenki Bratušek.

Bratuškova bi v Bruselj poslala tri imena
V javnosti se je namreč špekuliralo, da naj bi premierka v odhodu predlagala, da Slovenija v Bruselj pošlje tri predloge za evropskega komisarja, med katerimi naj bi bila tudi sama. A za zdaj tak predlog ni dobil večinske podpore.

Cerar Virantu ni razkril imena

Virant je še dodal, da se je o predlogu za evropskega komisarja pogovarjal tudi s predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem in mu povedal, da bo na vladi pri odločanju o tem zagovarjal stališča SMC-ja. Mu pa Cerar, kot je še povedal Virant, ni izdal, koga vidi na komisarskem mestu.

To bi bil unikum
Po Virantovem mnenju bi bilo neprimerno, če se Slovenija ne bi bila sposobna sama odločiti za kandidata za komisarja. "S tem bi se odrekli delu svoje suverenosti, to bi bil unikum, bili bi edina država, ki ne bi bila sposobna sama izbrati enega imena," je še pred kolegijem dejal Virant.

S tem bi se odrekli delu svoje suverenosti, to bi bil unikum, bili bi edina država, ki ne bi bila sposobna sama izbrati enega imena.

Virant o tem, ali bi predsedniku Evropske komisije Junckerju prepustili izbiro slovenskega komisarja