Kandidate za komisarje predlagajo članice EU-ja, potrdi pa jih Evropski parlament, ki opravi tudi zaslišanje kandidatov. Rok, do katerega bodo morale države v Bruselj posredovati imena kandidatov, bo določil novi predsednik Evropske komisije, ki še ni bil imenovan. Foto: EPA
Kandidate za komisarje predlagajo članice EU-ja, potrdi pa jih Evropski parlament, ki opravi tudi zaslišanje kandidatov. Rok, do katerega bodo morale države v Bruselj posredovati imena kandidatov, bo določil novi predsednik Evropske komisije, ki še ni bil imenovan. Foto: EPA
Janez Janša, Milan Zver
SDS je za člana Evropske komisije predlagal evropskega poslanca Milana Zvera, kar utemeljuje z zmago SDS-a na volitvah v Evropski parlament in s številom preferenčnih glasov, ki jih je dobil Zver. Foto: BoBo
Milan Zver, Lojze Peterle
V NSi-ju in SLS-u, ki sta skupaj nastopila na evropskih volitvah, pa so se še pred pred volitvami zavzemali za to, da bi imela možnost predlagati slovenskega komisarja zmagovita lista oziroma opcija. Ker sta del zmagovite politične opcije tudi NSi in že tretjič izvoljeni poslanec Lojze Peterle, je zanje primeren kandidat Peterle. Peterleta glede na uspeh skupne liste predlagajo tudi v SLS-u. Foto: BoBo

Tako še vedno ni povsem jasno, ali bo evropskega komisarja predlagala zdajšnja vlada ali tista, ki se bo oblikovala po volitvah.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je danes pojasnil, da so se vodje koalicijskih strank v ponedeljek na kolegiju dogovorili, da bodo s predlogom za evropskega komisarja še počakali - po julijskih volitvah v državni zbor bodo znana nova politična razmerja, na podlagi tega pa bodo sprejeli odločitev.

Erjavec meni, da bo že izid parlamentarnih volitev "nekaj povedal oziroma nakazal, v katero smer bi se lahko vlada odločila".

Treba bo najti konsenz
Tudi v SD-ju so prepričani, da je treba glede komisarskega mesta najti konsenz, ki pa bo legitimen predvsem po parlamentarnih volitvah. Le tako bo mogoče najti kandidata, ki bo imel polno podporo vlade s polnimi pooblastili, pravi vodja poslancev SD-ja Matjaž Han.

Iz Zavezništva Alenke Bratušek so sporočili, da bo predlog za evropskega komisarja na predlog predsednice ali predsednika vlade sprejela vlada, ki bo vodila Slovenijo v času, ko bo treba predlagati komisarja. Roki za imenovanje nove Evropske komisije se po njihovih navedbah ne ozirajo na politične razmere v vsaki članici posebej in "pričakuje se, da vsaka članica svoj predlog sporoči pravočasno".

V PS-ju pa so spomnili, da je predlog evropskega komisarja v pristojnosti vlade - ker ta predloga še ni podala, se izvršni odbor in svet stranke Pozitivna Slovenija do morebitnih predlogov še nista opredelila.

SDS bi Zvera, SLS in NSi pa Peterleta
Medtem se v javnosti že pojavljajo imena morebitnih kandidatov za evropskega komisarja, svoje predloge pa imajo tudi v nekaterih strankah. SDS je tako za člana Evropske komisije predlagal evropskega poslanca Milana Zvera, kar utemeljujejo z zmago SDS-a na volitvah v Evropski parlament in s številom preferenčnih glasov, ki jih je dobil Zver.

V NSi-ju in SLS-u, ki sta skupaj nastopila na evropskih volitvah, pa so se še pred pred volitvami zavzemali za to, da bi imela možnost predlagati slovenskega komisarja zmagovita lista oziroma opcija. Ker je del zmagovite politične opcije tudi NSi in že tretjič izvoljeni poslanec Lojze Peterle, je zanje primeren kandidat Peterle.

Peterleta glede na uspeh skupne liste predlagajo tudi v SLS-u, v kateri še menijo, da se z imenovanjem kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije nikakor tako ne mudi, da bi ga morali predlagati že junija. Tudi po njihovem mnenju je treba naprej na predčasne volitve, "saj bi bilo morebitno imenovanje kandidata za evropskega komisarja s strani vlade, ki opravlja zgolj tekoče posle, nelegitimno".

Tudi Šoltes, Potočnik ...
Med potencialnimi imeni je tudi novoizvoljeni evropski poslanec Igor Šoltes, ki danes ustanavlja svojo stranko. Predlogi imen so na političnem prizorišču naleteli na različne odzive. Erjavec tako meni, da obstaja v Sloveniji zadosti dobrih kandidatov in da je pomembno le, da pošljemo v Evropsko komisijo "nekoga, ki je kredibilen, strokoven in ki uživa ugled".

Glede predloga SDS-a, da bi evropski komisar postal Zver, pa Erjavec meni, da se bo kaj takega težko zgodilo - sam Zvera vidi kot zelo dobrega evropskega poslanca, zato ne ve, "zakaj bi se silil še višje".

V Zavezništvu Alenke Bratušek (ZaAB) so prepričani, da imenovanje komisarja nima neposredne povezave z volitvami v Evropski parlament in zato Zver "ni nič bolj ali pa manj kandidat za komisarsko mesto kot kdor koli drug". Bolj kot to, iz katere stranke prihaja predlagani kandidat, je po njihovem mnenju pomembno, katero mesto bo zaupano Sloveniji in kakšna je kompetentnost kandidatke ali kandidata.

Iz DL-ja pa so sporočili, da še vedno podpirajo sedanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika. Če bi se odločil za kandidaturo, ima njihovo podporo ne glede na volitve in izid volitev, so zatrdili.

Nezdružljivost funkcij
Če bi bil za evropskega komisarja izvoljen eden izmed evropskih poslancev, bi ga v Evropskem parlamentu nasledil nadomestni poslanec.

Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je pojasnil, da bi se v primeru imenovanja evropskega poslanca za komisarja ugotovila nezdružljivost funkcij. Posledično bi državni zbor ugotovil, da je komisarju prenehala poslanska funkcija, nadomestil pa bi ga naslednji kandidat, ki bi mu znotraj liste, na kateri je bil izvoljen poslanec, pripadal mandat.