Ali bo slovenskega kandidata za evropskega komisarja imenovala sedanja vlada ali prihodnja, bo najbrž odvisno tudi od datuma predčasnih volitev. Foto: EPA
Ali bo slovenskega kandidata za evropskega komisarja imenovala sedanja vlada ali prihodnja, bo najbrž odvisno tudi od datuma predčasnih volitev. Foto: EPA

Imenovanje funkcionarjev v institucije Evropske unije je v določeni meri urejeno s pravili že na ravni same Evropske unije oziroma v okviru posamezne institucije. Določene postopke v zvezi s predlaganjem oziroma imenovanjem kandidatov za funkcionarje pa lahko avtonomno izvajajo tudi države, iz katerih prihajajo. Pri tem lahko pride do razlik med posameznimi državami glede državnih organov, ki sodelujejo v navedenih postopkih. Vlade imajo pri tem največ pristojnosti. Določeno vlogo pa imajo lahko tudi drugi organi, predvsem parlamenti in predsedniki držav. Spoštovana gospa predsednica, zanima me: Ali se boste predlagali za evropsko komisarko iz Republike Slovenije ali pa ste pripravljeni sprejeti predlog, da za komisarja oziroma komisarko predlagate izvoljenega poslanca v Evropski parlament z liste, ki bo na letošnjih volitvah v Evropski parlament dobila največ glasov?

Poslansko vprašanje predsednice NSi-ja Ljudmile Novak premierki v odstopu Alenki Bratušek o imenovanju kandidata za evropskega komisarja.
Janez Potočnik
Če bi Janez Potočnik dobil še tretji mandat slovenskega evropskega komisarja, bi bil po mnenju nekaterih poznavalcev resen kandidat za podpredsednika Evropske komisije. Foto: EPA

Sem pravzaprav zelo razočarana, da se ne pogovarjamo o tem, katero področje bi komisar oziroma komisarka, ki bi ga predlagala Slovenija pokrivalo, ampak se pogovarjamo in vam gre samo zato, kdo bo tega človeka predlagal za evropskega komisarja. Mislim, da nas to lahko skrbi. Veliko primerneje in veliko pametneje bi se bilo pogovarjati o področju in s tem povezano o ljudeh, ki so kompetentni, da ta posamezna področja pokrivajo. In to pravzaprav kaže, da v tem trenutku gre bolj kot za resen predlog za neko predvolilno kampanjo in predvolilno akcijo Nove Slovenije skupaj s SLS-om. Upam, ko bo odbor v tem državnem zboru govoril o tem, da se boste bolj kot temu, kdo človeka predlaga, posvetili temu, kaj si kot Slovenija želimo v Evropski komisiji pokrivati in s čim najbolj lahko pomagamo naši državi.

Odgovor Alenke Bratušek Novakovi
Združenima NSi-ju in SLS-u se morebiti obeta tudi zmaga na slovenskih evropskih volitvah, zato sta prišla v javnost z idejo, da bi kandidata za evropskega komisarja imenovala zmagovalna lista. Foto: BoBo

Evropske volitve bodo šele v nedeljo, na slovenskem političnem prostoru pa se je že razvnela debata, kdo je v časih, ko vlada v odstopu opravlja le še t. i. tekoče posle, pristojen oz. primeren za imenovanje slovenskega kandidata za evropskega komisarja.

V NSi-ju in SLS-u, v strankah, ki združeni sodelujeta na evropskih volitvah, je vzklila ideja, da bi vlada za novega evropskega komisarja iz Slovenije predlagala izvoljenega poslanca z liste, ki je na evropskih volitvah prejela največ glasov.

Svojo idejo so predstavili tudi v državnem zboru in je bila všečna tudi nekaterim poslancem SDS-a, stranke, ki si ji nasmiha zmaga na nedeljskih volitvah.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je želela preveriti tudi namige, da si želi postati evropska komisarka predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek.

Funkcija evropskega komisarja je namreč še bolj "sanjska služba" kot delo evropskega poslanca, saj je uglednejša in tudi bolje plačana. Evropski komisar namreč v petletnem mandatu skupaj z vsemi dodatki zasluži več pol drugi milijon evrov.

Bratuškova ji je glede tega odgovorila le, da je za zdaj še predsednica vlada in se, kar se tiče zunanje politike, v tem trenutku ukvarja z drugimi stvarmi - na primer s pomočjo državam na območju, ki so jih prizadele hude poplave.

Kandidata za komisarja bo imenovala vlada
Za stališče glede novega predloga imenovanja slovenskega komisarja so nam iz kabineta Bratuškove odgovorili, da bo postopek imenovanja slovenskega člana nove sestave Evropske komisije sledil doslej uveljavljeni praksi. To pomeni, da kandidata za komisarja na predlog predsednice vlade imenuje vlada, ki bo nato s svojo odločitvijo ustrezno seznanila tudi DZ. Tovrstno prakso pa ima po vladnem zagotovilu tudi večina držav članic Evropske unije.

"Glede na to, da imenovanje člana Evropske komisije ostaja v pristojnosti vsake od držav članic, ni nobenega razloga, da bi se ta prilagajal izidu volitev v Evropski parlament. Izvolitev v Evropski parlament tudi ni pogoj za imenovanje kandidata," pravijo v kabinetu Bratuškove

"Sicer je za imenovanje slovenskega komisarja še dovolj časa. Najprej je treba seveda doseči dogovor o novem predsedniku Evropske komisije, o katerem naj bi Evropski svet dogovor dosegel predvidoma konec junija, nova sestava Evropskega parlamenta pa naj bi o predlogu glasovala predvidoma sredi julija. Pogovori o obeh imenovanjih sicer že potekajo," še dodajajo.

Kaj pa sicer o najprimernejšem imenovanju kandidata novega slovenskega komisarja menijo v strankah in listah, ki želijo priti v Evropski parlament?

SLS: Vlada v odstopu nima legitimnosti
"V SLS-u smo sopodpisniki predloga zato, ker se nam zdi nedopustno, da smo prišli v položaj, ko o najpomembnejši slovenski funkciji v Evropski uniji odloča Vlada RS v odstopu, ki trenutno nima nikakršne legitimnosti. S predlogom želimo predvsem predstaviti idejo, da ima lista, ki uživa največje zaupanje državljank in državljanov, tudi odločilno besedo pri izbiri evropskega komisarja," pravijo v SLS-u.

Po njihovem mnenju bi evropski komisar morala postati človek, ki poleg svojih strokovnih znanj s področja, ki ga bo vodila, uživa tudi široko podporo volivk in volivcev.

"O imenih je še prezgodaj govoriti, smo pa prepričani, da bodo evropske volitve v nedeljo zagotovo pokazale nekaj kandidatov, ki uživajo široko zaupanje državljank in državljanov in so tudi primerni za to funkcijo," pravijo v SLS-u.

Verjamem: Vprašanje mora reševati vlada
V listi Igorja Šoltesa Verjamem, pravijo, da gre pri imenovanju komisarja, za vprašanje, ki ga mora reševati vlada. Kar se tiče najprimernejšega kandidata, pa menijo, da je najpomembneje, da ima kandidat "strokovnost in znanje, da deluje v skupno dobro Slovenije in EU in predvsem, da ima vizijo".

Združena levica: Neposredna izvolitev komisarjev
"V ZL-ju se zavzemamo za demokratizacijo Evropske unije in njenih institucij. Ena izmed temeljnih zahtev je, da bi morali biti evropski komisarji neposredno izvoljeni od ljudstva, ki bi moralo imeti tudi možnost odpoklica," je povedal predstavnik ZL-ja Nikola Janović Kolenc.

Bolj kot posamezni komisarji pa je po njegovem mnenju pomembno, kdo bo predsednik Evropske komisije, saj bo ta narekoval agendo. "Naš kandidat za predsednika je Aleksis Cipras, predsednik grške Sirize, ki si prizadeva za spremembe nevzdržnih politik EU-ja," še dodaja.

Kacin: Potočnik bi lahko postal podpredsednik komisije
"Povsod po državah članicah EU-ja evropskega komisarja/ko predlaga aktualna vlada oz. aktualna vladajoča koalicija. Domače parlamentarne in evropske volitve praviloma ne potekajo hkrati, zato je pričakovanje, kot ste ga zastavili na podlagi pobude NSi-ja, precej teoretično. Na tak način bi namreč (morda) vnaprej in mimo dejansko na demokratičnih volitvah izražene volje volivcev domnevali in celo predvidevali, kdo in kako bo zmagal na naslednjih volitvah, kakšna bo in kakšno bo razmerje sil znotraj prihodnje koalicije in med koalicijo ter opozicijo. Hkrati pa tako izrečeno pričakovanje precej spominja na tisti znani rek: 'Ni važno, kaj zna, glavno, da je naš!'" pa opozarja dosedanji evropski poslanec Jelko Kacin.

Po njegovem mnenju bi bil najprimernejši kandidat za komisarja dobro politično profiliran in izkušen človek, z izrazitim političnim občutkom, posluhom za drugačne poglede in smislom za usklajevanje dela, ki je prepoznaven, uveljavljen in spoštovan doma v Sloveniji in v EU-ju.

"Znotraj te koalicije je to lahko najprej dosedanji komisar dr. Janez Potočnik, ki bi v primeru potrditve, glede na dosedanjo prakso, ki upošteva načelo seniornosti, verjetno postal tudi podpredsednik Evropske komisije (EK)," še meni Kacin.

SNS: Stavimo na kvaliteto
V Slovenski nacionalni stranki glede načina imenovanja novega slovenskega evropskega komisarja pravijo, da stavijo na kakovost, in ne na politično usmeritev. "Vsekakor je v Sloveniji kar nekaj dovolj sposobnih kandidatov, ki bi lahko veliko naredili za Slovenijo, vendar je seveda vprašanje, ali bodo pripravljeni sploh razmišljati o sprejetju funkcije. Vsekakor bomo počakali, da vidimo, kdo vse bo predlagan, in seveda obenem preverili tudi možnosti, da sami predlagamo kandidata," pravijo v SNS-u.

Pirati: Odločal bi lahko predsednik republike
V Piratski stranki pa menijo, da bi o imenovanju komisarja lahko odločal predsednik republike, ki pa ne bi bil omejen samo na politične stranke. Predlagal bi lahko tudi neodvisnega kandidata, ki bi ga potrdil DZ. Sicer pa se jim zdi najprimernejša kandidatka za sedež v evropski komisiji Amelija Andersdotter, evropska poslanka in kandidatka Piratov iz Švedske.

Zeleni: Oblikovanje predloga z zmagovalci
Pri Zelenih Slovenije menijo, da bi na trenutne politične okoliščine v Sloveniji morala biti zmagovita kandidatna lista iz Slovenije najmanj vključena v oblikovanje predloga komisarja iz Slovenije.

"Škoda je, da v okviru slovenskih volitev v Evropski parlament kandidatne liste nimamo možnosti, da bi v predloge vključili tudi kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja. To bi izboljšalo prepoznavnost programov posameznih list in olajšalo delo volilnemu telesu," meni predsednik Zelenih Vlado Čuš. Po njegovem mnenju je prišel čas za komisarja, ki je odličen poznavalec okoljskega področja ter ima hkrati bogate izkušnje iz gospodarstva in politike.

PS: Gre za predvolilni PR
"Predlog poslanskih skupin NSi in SLS vidimo v Pozitivni Sloveniji predvsem kot predvolilno PR-potezo. Namreč, poslanci dobro vemo, da je v Sloveniji izbira EU-komisarja v rokah izvršilne, in ne zakonodajne veje oblasti, torej vlade, in ne parlamenta," pravijo v nekdanji največji parlamentarni stranki.

Ob tem opozarjajo, da se nacionalne ureditve držav članic EU-ja precej razlikujejo od Pogodbe o EU-ju, na katero se sklicujejo predlagatelji rešitve, po katerem bi mesto komisarja samodejno dobila lista, ki bo na letošnjih evropskih volitvah dobila največ glasov, in dodajajo, da naša pravna ureditev daje imenovanje kandidata oziroma kandidatov za evropskega komisarja v roke izključno vladi.

"Zato v Pozitivni Sloveniji menimo, naj tako ostane tudi v prihodnje. Verjetno bo o tem odločala naslednja vlada, zato svojega predloga za komisarskega kandidata še nimamo," še pravijo v PS-u.

Solidarnost: Nesprejemljiva ideja
"Ideja, o tem, da bi evropskega komisarja predlagala ena sama stranka, je za Solidarnost nesprejemljiva. Kandidat mora biti predlagan na podlagi širšega soglasja. Ker je koalicija razpadla, predlagamo, da kandidata predlaga svet, ki bo sestavljen iz predstavnikov vseh strank slovenskega parlamenta in ki bo vključeval tudi tri predstavnike novih gibanj in strank. Tak kandidat bo imel široko legitimnost," pravijo v Solidarnosti.

Sicer pa menijo, da bi Slovenija morala dobiti komisarja, ki bo zavzel področje, ki je povezano s socialnimi problematikami. Sami bi za evropskega komisarja predlagali nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra.

Zares: Kandidata bi lahko predlagale zmagovalne liste
"V osnovi podpiramo predlog, da bi vlada pri oblikovanju predloga za komisarja oziroma komisarke morala upoštevati tudi rezultat evropskih volitev, pa tudi politične in profesionalne kvalifikacije za področje, ki bi ga vodil oziroma vodila. Pri tem pa ne mislimo, da mora biti kandidat ali kandidatka prav z liste, ki je dobila največ glasov, ampak tisti oziroma tista, ki si zagotovi podporo list, ki so zbrale 50 % glasov," pojasnjujejo v Zaresu.

O primernem kandidatu za komisarja še niso razmišljali, vendar pa imajo pri imenovanju komisarjev načelno stališče, da ne bodo podpirali tistih, ki se niso pripravljeni preizkusiti tudi na volitvah za Evropski parlament.

DeSUS: Gre za predlog vladnih strank
"Predlog za evropskega komisarja mora biti oblikovan na podlagi dogovora med vladnimi strankami, saj je v skladu z zakonodajo predlagatelj evropskega komisarja vlada. Za vse drugačne rešitve bi bilo namreč treba spremeniti področno zakonodajo," opozarjajo pri upokojenski stranki.

Po njihovem mnenju bi morali prednost dobiti tisti kandidati, ki so s svojim dosedanjim delom dokazali, da imajo ustrezne sposobnosti ter zadostne politične izkušnje na mednarodnem področju.

Kandidati naj delajo v interesu Slovenije
V Sanjski službi glede imenovanja novega komisarja menijo, da naj vlada predlaga tistega, ki bo lahko najbolj koristil Sloveniji. V Državljanski listi o tej temi še niso razpravljali, vendar menijo, da je dosedanji komisar Janez Potočnik dobro opravljal delo.

Predloga NSi-ja tudi ne podpirajo v SSN-ju, sami pa bi predlagali kandidata, ki delal v interesu Slovenije in njenih državljanov.

Imenovanje funkcionarjev v institucije Evropske unije je v določeni meri urejeno s pravili že na ravni same Evropske unije oziroma v okviru posamezne institucije. Določene postopke v zvezi s predlaganjem oziroma imenovanjem kandidatov za funkcionarje pa lahko avtonomno izvajajo tudi države, iz katerih prihajajo. Pri tem lahko pride do razlik med posameznimi državami glede državnih organov, ki sodelujejo v navedenih postopkih. Vlade imajo pri tem največ pristojnosti. Določeno vlogo pa imajo lahko tudi drugi organi, predvsem parlamenti in predsedniki držav. Spoštovana gospa predsednica, zanima me: Ali se boste predlagali za evropsko komisarko iz Republike Slovenije ali pa ste pripravljeni sprejeti predlog, da za komisarja oziroma komisarko predlagate izvoljenega poslanca v Evropski parlament z liste, ki bo na letošnjih volitvah v Evropski parlament dobila največ glasov?

Poslansko vprašanje predsednice NSi-ja Ljudmile Novak premierki v odstopu Alenki Bratušek o imenovanju kandidata za evropskega komisarja.

Sem pravzaprav zelo razočarana, da se ne pogovarjamo o tem, katero področje bi komisar oziroma komisarka, ki bi ga predlagala Slovenija pokrivalo, ampak se pogovarjamo in vam gre samo zato, kdo bo tega človeka predlagal za evropskega komisarja. Mislim, da nas to lahko skrbi. Veliko primerneje in veliko pametneje bi se bilo pogovarjati o področju in s tem povezano o ljudeh, ki so kompetentni, da ta posamezna področja pokrivajo. In to pravzaprav kaže, da v tem trenutku gre bolj kot za resen predlog za neko predvolilno kampanjo in predvolilno akcijo Nove Slovenije skupaj s SLS-om. Upam, ko bo odbor v tem državnem zboru govoril o tem, da se boste bolj kot temu, kdo človeka predlaga, posvetili temu, kaj si kot Slovenija želimo v Evropski komisiji pokrivati in s čim najbolj lahko pomagamo naši državi.

Odgovor Alenke Bratušek Novakovi