Po mnenju nemške kanclerke Angele Merkel je dogovor o Cipru ustrezen tako za Nikozijo kot za evroobmočje. Foto: EPA
Po mnenju nemške kanclerke Angele Merkel je dogovor o Cipru ustrezen tako za Nikozijo kot za evroobmočje. Foto: EPA
Ciper
Ciprske banke bodo zaprte do torka. Foto: EPA
Ciper
Z novim ukrepom so rešeni depoziti malih varčevalcev. Foto: EPA
Ciper
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da bo gospodarstvo Cipra s sprejetim ukrepom lahko znova zaživelo, medtem ko je predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz dejal, da se je treba iz primera Ciper tudi kaj naučiti. Foto: EPA

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je napovedal, da bo Moskva podrobno preučila posledice dogovora med finančnimi ministri evrskega območja in Cipra. Prestrukturiranje ciprskega bančnega sektorja bodo namreč najbolj občutili ravno ruski varčevalci na Cipru.

V prvem uradnem odzivu Rusije je Medvedjev poudaril, da mora Moskva ugotoviti, "v katero smer se bo ta zgodba obrnila na dolgi rok in kakšne bodo posledice za mednarodni finančni in monetarni sistem, s tem pa tudi za naše interese".

Največje izgube na plečih ruskih varčevalcev
Novi dogovor, po katerem bo Ciper dobil deset milijard evrov pomoči, ki bo državo rešil pred bankrotom, zagotavlja, da bodo vse vloge do 100.000 evrov ostale zavarovane. Na drugi strani pa bodo vloge delničarjev, imetnikov obveznic in nezavarovanih vlagateljev v drugi največji ciprski banki Laiki zamrznili, saj bodo banko zaprli, njene zavarovane vloge do 100.000 evrov pa bodo prenesli na Bank of Cyprus.

Kolikšne izgube bodo utrpeli imetniki obveznic in delničarji, bodo ciprske oblasti in trojka dorekli v prihodnjih tednih.
V ruski investicijski hiši Alfa Bank ocenjujejo, da bo večina bremena padla predvsem na ruske depozite, ki so največji na Cipru. Ruski vlagatelji, tako podjetja kot fizične osebe, naj bi imeli v ciprskih bankah okoli 31 milijard dolarjev.

Dogovor bo stabiliziral ciprsko gospodarstvo
Tako nemška kanclerka Angela Merkel kot nemški finančni minister Wolfgang Schäuble sta dogovor o Cipru ocenila kot pošten dogovor, ki bo povrnil zaupanje v Ciper in stabiliziral ciprsko gospodarstvo.

"Dogovor je nujen, da zagotovimo vzdržno prihodnost za Ciper in območje evra," je dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, "zdaj je na vseh straneh, da se dogovor začne izvajati kar najhitreje".

EU bo na Ciper poslal posebno skupino strokovnjakov
K čimprejšnjemu izvajanju dogovora, ki bo "oživil ciprsko gospodarstvo", je pozval tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ob tem je članice EU-ja pozval k solidarnosti z drugo članico, "ki se sooča z izjemnimi izzivi in ki potrebuje to solidarnost v zelo konkretnih zadevah".

Pojasnil je, da bo Evropska komisija na Ciper poslala posebno skupino strokovnjakov, ki jo bo sestavil evropski komisar za denarne zadeve Olli Rehn, njena naloga pa bo pomagati ciprskim oblastem pri izvajanju dogovora oziroma, kot je dejal Barroso: "Skupina bo osredotočena na zaposlovanje, konkurenčnost in rast."
Tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ocenil, da bo dogovor Cipru omogočil, da "finance in gospodarstvo spravi na vzdržno pot". Še posebej je pozdravil odločitev, da bodo bančne vloge do 100.000 evrov ostale neobdavčene. "Ciper se je izognil katastrofi in finančnemu kolapsu, območje evra pa dodatnim zapletom," je menil.
Poziv k čimprejšnji vzpostavitvi bančne unije
Vendar pa se je iz ciprskega primera treba tudi "naučiti lekcij", je dodal Schulz in izpostavil, da je nujno bančno unijo vzpostaviti čim prej. Poleg tega ciprski primer dokazuje še, da v EU-ju nujno potrebujemo koordinacijo davčnih politik.
"Tretjič pa, način, kako se je urejalo primer Cipra, ni način, kako bi se moralo delati v EU-ju. Pogajanja niso bila transparentna, ni bilo demokratične odgovornosti in informacije so bile zelo slabo posredovane javnosti," je bil še kritičen predsednik Evropskega parlamenta.