Angela Merkel v Evropskem parlamentu pozvala k solidarnosti

Merklova je predstavila pet prioritet nemškega predsedovanja Svetu EU-ja, ki se je začelo 1. julija. Gre za temeljne pravice, povezanost, boj proti podnebnim spremembam, digitalizacijo ter odgovornost Evrope v svetu. "Potrebujemo trajnostno spremembo, da bi ohranili Evropo," je nemška kanclerka opisala pomen teh prioritet.

Evropske poslance je prosila, naj bodo posredniki pri vzpostavitvi povezanosti in enotnosti v EU-ju, ki sta pomembni tudi v boju proti pandemiji covida-19.

Evropski parlament je pozvala k podpori načrta za obnovo Evrope po pandemiji, pri čemer bodo morali biti vsi pripravljeni na kompromise. "Ne smemo izgubljati časa, saj bodo trpeli samo najšibkejši," je poudarila in dodala, da je dogovor o svežnju za obnovo Evrope potreben še pred poletnim premorom, "pri čemer bomo vsi morali sprejemati kompromise", poroča Euronews.

Evropski parlament je Angela Merkel pozvala k podpori načrta za obnovo Evrope po pandemiji. Foto: Reuters
Evropski parlament je Angela Merkel pozvala k podpori načrta za obnovo Evrope po pandemiji. Foto: Reuters

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v razpravi v Evropskem parlamentu poudarila pomen solidarnosti, ki po njenih besedah pomeni, da tisti, ki potrebujejo pomoč, to tudi dobijo. Vendar pa morajo vse države članice pri tem opraviti svoje delo, "vsi pa se moramo spremeniti na bolje".

V prihodnjih tednih bi se EU moral uskladiti o večletnem finančnem okvirju EU-ja in instrumentu za okrevanje, ki sta skupaj vredna 1850 milijard evrov. Konec prihodnjega tedna bo na temo svežnja potekal vrh voditeljev članic Unije. Evropski poslanci so medtem pozvali k večji vlogi v pogovorih.

Pomen solidarnosti so poudarjali tudi voditelji političnih skupin v Evropskem parlamentu.

EPP: Evropska skupnost mora govoriti o lastni identiteti

Tudi Ursula von der Leyen poziva k sprejetju dogovora pred poletnim premorom. Foto: Reuters
Tudi Ursula von der Leyen poziva k sprejetju dogovora pred poletnim premorom. Foto: Reuters

Vodja največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je poudaril, da je treba gledati dlje od vsakdanjih težav in govoriti o identiteti. "Nobena skupnost ne more preživeti brez duha skupnosti, skupnih prepričanj, brez lastne identitete, preprosto, brez evropskega načina življenja," je poudaril in izrazil prepričanje, da bo nemško predsedovanje kos tej nalogi.

Zeleni: Evropa potrebuje solidarnost
Da je ta kriza priložnost za solidarnost v Evropi, "ki jo nujno potrebujemo", je poudarila tudi vodja politične skupine Zelenih Ska Keller. Njena politična skupina je pripravljena podpreti ambiciozen načrt za obnovo Evrope. Zavzemali se bodo za sklad, ki olajšuje v prihodnost usmerjene investicije, ozelenitev gospodarstva in pomaga najbolj prizadetim državam v Evropi. Pozvala je tudi k ukrepanju na področju boja proti podnebnim spremembam.

Evropska levica: Solidarnost namesto varčevanja
Da mora solidarnost zamenjati varčevanje, za katero se je Nemčija zavzemala v zadnji finančni krizi, se je zavzel predstavnik politične skupine Evropske levice (GUE/NGL) Martin Schirdewan. Opozoril je na pomen boja proti prekarnim oblikam dela.

Socialisti in demokrati: Nemške izkušnje pri gradnji sodelovanja
Po besedah vodje politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcie Perez je treba svetu pokazati, da je mogoče ustvariti pravičnejšo družbo, ki je bolj trajnostna, ki bo razmišljala o prihodnjih generacijah in okolju ter bo utemeljena na enakopravnosti. Tudi S&D računa na nemške izkušnje pri gradnji sodelovanja nad osebnimi interesi za poenotenje Evrope.

Liberalci: Izkoristiti moramo 1850 milijard evrov

Pet prioritet nemškega predsedovanja: temeljne pravice, povezanost, boj proti podnebnim spremembam, digitalizacija ter odgovornost Evrope v svetu. Foto: Reuters
Pet prioritet nemškega predsedovanja: temeljne pravice, povezanost, boj proti podnebnim spremembam, digitalizacija ter odgovornost Evrope v svetu. Foto: Reuters

Dacian Ciolos iz vrst liberalcev (Renew) pa se ni strinjal s kanclerko, da je treba najprej zagotoviti sredstva, šele nato pa govoriti o vladavini prava. "Izkoristiti moramo ta finančni sveženj v vrednosti 1850 milijard evrov. Zagotoviti moramo, da bodo vsi Evropejci lahko živeti v svobodnem, uspešnem in pravičnem svetu. Kanclerka, imate moč za to, ne razočarajte nas," jo je pozval.

ECR: Nov zagon gospodarstvu
Podobno kot drugi evropski poslanci se je za čimprejšnji dogovor o skladu za obnovo zavzel Raffaele Fitto iz vrst Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). "Treba je poiskati evropski duh, postaviti delitve iz preteklosti na stran, dati moramo nov zagon gospodarstvu, da podpremo podjetja," je poudaril.

Identiteta in demokracija: Predstavljeni ukrepi nerazumni
Jörg Meuthen
iz skrajno desne skupine Identiteta in demokracija pa je Merklovi dejal, da njena politika, zeleni dogovor in sklad za obnovo niso v skladu z razumnim odločanjem. "Poraba izposojenega denarja je v nasprotju s tistim, kar zastopamo. To ni vaš denar, to je denar davkoplačevalcev," je poudaril.