Tuji mediji pišejo, da si Ashtonova od prvega obiska ne more obetati veliko, mora pa biti pazljiva na svoje korake in izjave, saj bodo novinarji in javnost prežali na vsak njen spodrsljaj. Foto: Reuters
Tuji mediji pišejo, da si Ashtonova od prvega obiska ne more obetati veliko, mora pa biti pazljiva na svoje korake in izjave, saj bodo novinarji in javnost prežali na vsak njen spodrsljaj. Foto: Reuters
Kairo
Med njenim obiskom so egiptovski študenti zažgali izraelsko zastavo. Foto: EPA

Visoka zunanja predstavnica Evropske unije se je podala na prvi resen preizkus na mednarodnem diplomatskem parketu, potem ko je decembra lani zasedla ta položaj. Na petdnevni turneji se je najprej ustavila v Egiptu, do četrtka pa bo obiskala še Sirijo, Libanon, Jordanijo, Izrael in palestinska ozemlja.

Želi obiskati tudi Gazo, ki je od junija leta 2007 pod nadzorom skrajnega palestinskega gibanja Hamas, s katerim pa Evropska unija nima stikov, saj ga označuje za teroristično organizacijo. Že pred potovanjem je Britanka dejala, da se s predstavniki Hamasa sicer ne namerava sestati, v Kairu pa je o tej temi dejala: "Blokada Gaze je nesprejemljiva, saj je povzročila veliko trpljenje ljudi, ogroža pa tudi napredek. Sama bom odpotovala v Gazo, da bi se srečala s tamkajšnjimi prebivalci in ugotovila, kako je s pomočjo Unije na terenu."

Pogajanja se morajo nadaljevati
Na prvem postanku, v Kairu, je "zunanja ministrica Unije" še dodala, da je Evropa odločena oživiti bližnjevzhodni mirovni proces kljub "težavnim razmeram" v regiji, s čimer je seveda mislila napovedano izraelsko gradnjo novih naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu. Pohvalila pa je posredniško vlogo Egipta v pogajanjih med Izraelci in Palestinci.

Že pred prihodom je Ashtonova sicer napovedala, da želi z obiskom v regiji obema stranema jasno pokazati željo sedemindvajseterice, da se vrneta za pogajalsko mizo, z egiptovskim zunanjim ministrom Ahmedom Abulom Gejtom pa je spregovorila tudi o odločenosti EU-ja, da ustavi gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

"Izrael mora razumeti, da je mednarodna skupnost jezna," je dejal Gejt in dodal, da bi morala EU prekiniti uvoz blaga iz teh naselbin. "Evropejci morajo Izraelu dati vedeti, da mora za tako vedenje plačati določeno ceno."

Po Bližnjem vzhodu še v Moskvo
Ashtonova je v nagovoru članom Arabske lige dejala, da napoved gradnje 1.600 stanovanj ogroža neposredne pogovore med Izraelci in Palestinci. "Stališče EU-ja do judovskih naselbin je jasno. Naselbine so nezakonite, predstavljajo oviro miru in ogrožajo rešitev dveh držav," je dejala, kljub temu pa poudarila, da je mir na Bližnjem vzhodu še vedno mogoče doseči.

Po koncu turneje bo Ashtonova odpotovala še v Moskvo, kjer bo v petek potekalo srečanje t. i. bližnjevzhodne četverice (EU, ZDA, Združeni narodi in Rusija). Tega srečanja se bosta udeležila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki bo nato še sam odpotoval na Bližnji vzhod.