Grčija je po zmagi levičarske stranke Siriza v središču zanimanja evropske javnosti. Foto: Reuters
Grčija je po zmagi levičarske stranke Siriza v središču zanimanja evropske javnosti. Foto: Reuters

Dogovor o začasnem financiranju naj bi vključeval tudi 1,9 milijarde evrov iz naslova obresti, ki jih je odkupila Evropska centralna banka (ECB), je dejal neimenovani vir. "Premostitveni program je uradni izraz volje vseh strani za pogajanja brez pritiska in izsiljevanja," je povedal vir in dodal, da vlada meni, da bi jim morali dati čas za pogajanja, v katerih bi dosegli dogovor, ki bi bil sprejemljiv za obe strani.

Grški finančni minister Janis Varufakis je ta teden za časnik Financial Times izrazil upanje, da jim bo uspelo zagotoviti štirimesečni premostitveni program, ki bi trajal do 1. junija in po katerem bi ECB Atenam še naprej zagotavljala sredstva pod ugodnimi pogoji. Grčija po navedbah vira želi tudi, da bi ji ECB zvišala letno mejo za izdajanje kratkoročnih obveznic, ki zdaj znaša 15 milijard evrov.

Nova dražba trimesečnih zakladnih menic je napovedana za 11. februar, ko bodo finančni ministri držav v območju evra na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali o Grčiji. Grški premier Aleksis Cipras naj bi načrt dela vlade predstavil v nedeljo v grškem parlamentu.

Svarilo pred dolgotrajnimi pogovori
Medtem je bonitetna agencija Standard & Poor's znižala bonitetno oceno Grčije na B-, kar je zadnja stopnja pred razponom ocen, ki označujejo izredno špekulativne naložbe z malo možnosti za poplačilo. S&P opozarja, da bi daljši pogovori s posojilodajalci pomenili dodatni pritisk na finančno stabilnost v obliki umika depozitov ter, v najslabšem primeru, vsiljenja kapitalskega nadzora in nezmožnosti dostopa do financiranja v skrajni sili, kar da bi lahko prineslo tudi izključitev Grčije iz območja z evrom.