Varufakis je bil na obisku v Londonu. Foto: EPA
Varufakis je bil na obisku v Londonu. Foto: EPA
Grčija
Poteze in besede nove grške vlade so zadnje dni pod drobnogledom. Koliko predvolilnih obljub lahko uresniči? Foto: Reuters
Jeroen Dijsselbloem in Aleksis Cipras
Cipras bo v prihodnjih dneh obiskal vse evropske centre moči. Foto: Reuters

Varufakis je v petek razburil z izjavo, da grška vlada ne bo sodelovala z mednarodnimi posojilodajalci oziroma trojko, a sledila je omilitev stališč in grška vlada zdaj trdi, da je pripravljena na pogajanja o pogojih posojil. Med obiskom v Londonu je v pogovoru za Financial Times dejal, da se ne zavzemajo več za odpis grškega javnega dolga, ki znaša kar 315 milijard evrov, ampak bi ga zamenjali za obveznice.

Po njegovih besedah predlagajo dve vrsti novih obveznic, od katerih bi bila ena vrsta vezana na nominalno gospodarsko rast, drugo vrsto pa je poimenoval "trajne obveznice", ki bi zamenjale dolg v lasti Evropske centralne banke.

Varufakis je dejal, da bo partnerjem predlagal kombinacijo proračunskega presežka in reformne agende. "Rekel bom, pomagajte nam reformirati našo državo in dajte nam nekaj fiskalnega prostora, da to naredimo, saj se bomo drugače še naprej dušili in postali deformirana namesto reformirana Grčija," je napovedal.

Juncker pripravljen na popuščanje
Nemški časopis Handelsblatt je danes poročal, da je Jean-Claude Juncker pripravljen ugoditi zahtevam nove grške vlade. Juncker bi trojko odpravil in namesto nje ponudil kompromis, ki ga v Bruslju še iščejo. Reformo trojke načeloma podpira tudi Nemčija.

Kot v spletni izdaji pojasnjuje časopis, bi se po mnenju Berlina lahko odpovedali rednemu nadzoru, ki ga opravlja trojka Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB), Grčiji pa namesto tega določili le splošne gospodarskopolitične cilje. Kot je v nemških vladnih krogih izvedel časnik, so sicer v to pripravljeni privoliti le, če se bo nova grška vlada načeloma držala začrtanih reformnih usmeritev in varčevanja.

Juncker naj bi novemu grškemu premierju Aleksisu Ciprasu prišel naproti tudi glede njegovih prizadevanj za zvišanje minimalne plače v Grčiji. Je pa Juncker odločno proti Ciprasovi zamisli o odpisu grškega dolga, še piše časnik, ki se sklicuje na vire blizu Junckerju.

Nova grška vlada pod vodstvom levičarske Sirize je trdno odločena vsaj olajšati pogoje mednarodnega programa pomoči, ki je državo po letu 2010 rešil pred bankrotom.

Prijazni" telefonski pogovor
Novi grški premier Aleksis Cipras naj bi tako v nedeljo poklical predsednika Junckerja in se zavzel za pogovore Grčije z Evropsko unijo. Telefonski pogovor naj bi potekal v prijaznem tonu, končal pa se je z dogovorom, da se bosta v živo srečala v sredo, ko se bo Cipras v Parizu sešel tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. Cipras naj bi se po telefonu pogovarjal tudi s predsednikom ECB-ja Mariom Draghijem.

Cipras naj bi z Junckerjem govoril tudi o vrhu EU-ja in prihodnjem srečanju finančnih ministrov območja evra, ki bo predvidoma sredi februarja. Grčija mora z mednarodnimi posojilodajalci do konca februarja doseči dogovor o financiranju, sicer Atenam grozi, da bodo do sredine leta ostale brez denarja.

Nova grška vlada lobira za spremembo programa pomoči
O popotresnih sunkih zmage Sirize v Evropi
Nova grška vlada lobira za spremembo programa pomoči
O popotresnih sunkih zmage Sirize v Evropi