Na tiskovni konferenci po srečanju je Varufakis povedal, da se z ministrom nista strinjala, da se ne strinjata. Foto: Reuters
Na tiskovni konferenci po srečanju je Varufakis povedal, da se z ministrom nista strinjala, da se ne strinjata. Foto: Reuters

Grški finančni minister Janis Varufakis se je v Berlinu srečal z nemškim kolegom Wolfgangom Schäublejem, ministrom države, ki je najostrejša nasprotnica olajšanja pogojev 240 milijard evrov vredne pomoči Grčiji.

Schäuble je po srečanju dejal, da imata z grškim kolegom drugačne poglede na reševanje grškega dolga, a da sta se "strinjala, da se ne strinjata", kar pa je na tiskovni konferenci takoj zavrnil Varufakis. "Nisva se strinjala niti o tem, da se ne strinjava," je povedal in dodal, da se nista pogovarjala ne o načrtu restrukturiranja odplačevanja dolga ne o možnosti zmanjšanja dolga, ampak le o predlogu Aten, da bi premostitveni načrt podaljšali do maja.

Nemčija naj bi najbolje razumela težave Grčije
Že pred srečanjem z nemškim finančnim ministrom pa je Varufakis Nemčijo pozval, naj Grčije ne poniža zaradi njenih dolgov. "Mislim, da od vseh držav Evrope Nemčija najbolje razume naše preprosto sporočilo. Če ponosen narod ponižujete predlogo in ga izpostavljate nevarnosti dolžniške krize brez luči na koncu predora, potem stvari uidejo izpod nadzora," je povedal Varufakis in grške razmere danes primerjal z Nemčijo med obema svetovnima vojnama, ko se je Nemčija spopadala z ogromnim dolgom, hiperinflacijo in slabim gospodarstvom.

Drugi del pomoči se izteče konec meseca
Grčija je od leta 2010 od evropskih posojilodajalcev prejela približno 240 milijard evrov pomoči, zasebni upniki pa so ji odpisali 107 milijard evrov dolga. Drugi program pomoči se izteče konec februarja, državi že marca grozijo likvidnostne težave, tako da časa za dogovor o nadaljnjem sodelovanju Aten s partnerji v evrskem območju ni veliko.

Cipras: Strahu je konec
Minister Varufakis in premier Aleksis Cipras sta v zadnjih dneh potovala po evropskih prestolnicah in iskala podporo za svoj načrt omilitve odplačila grškega dolga. Medtem ko se je Varufakis srečal z nemškim kolegom, se je Cipras že vrnil v Atene, kjer je prisegel nov grški parlament in kjer je nagovoril poslance Sirize.

"Prišel je čas, da se obrne stran, ne samo za Grčijo, ampak tudi za Evropo," je dejal kolegom iz stranke na prvem srečanju po zmagi na volitvah 25. januarja. "Varčevanje ni temeljno pravilo Evropske unije." Kot je poudaril, je Grčija suverena država. "Imamo demokracijo, imamo pogodbo z našimi ljudmi, ta dogovor bomo spoštovali," je dejal Cipras, ki so ga med nagovorom večkrat prekinili z aplavzom. "Strahu v Grčiji je konec. Terorja in izsiljevanja je konec," je dodal grški premier. "Grčija ne bo več sprejemala ukazov in bo imela lasten glas in pogajalsko moč."

Napovedal je še, da bo Grčija pripravila lasten načrt za izhod iz krize in za "novo socialno pogodbo v našem skupnem evropskem domu, brez najemodajalcev in najemnikov".