Avstrijski kancler Sebastian Kurz in podkancler Heinz-Christian Strache sta skeptična do predloga ZN-a glede migracij. Foto: Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz in podkancler Heinz-Christian Strache sta skeptična do predloga ZN-a glede migracij. Foto: Reuters

Avstrija je izrazila zadržanost do dogovora ZN-a o priseljevanju, katerega cilj je izboljšati položaj migrantov in beguncev, kancler Sebastian Kurz se bo zato posvetoval z do dogovora kritičnimi državami, kot je Švica.

Podkancler Heinz-Christian Strache je opozoril, da je nekaj točk v dogovoru v nasprotju s programom vlade, in poudaril, da ne želi mednarodnih pravil glede migracij in da bi morala vsaka država oblikovati svojo migracijsko politiko.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je tako napovedal, da bo avstrijska vlada storila vse, da bi ohranila suverenost države, med drugim se bo uskladila z nekaterimi drugimi državami, ki so kritične do dogovora, kot je Švica.

Iz pravno nezavezujočega dogovora, ki ga je julija po 18 mesecih pogajanj podprla večina držav članic ZN-a, so do zdaj izstopile ZDA in Madžarska, v torek pa je resne pomisleke izrazila tudi Poljska, saj da bi lahko spodbudil nezakonite migracije.

Kritična opozicija
V opozicijski stranki Neos so zaskrbljeni, saj bi se vlada na Dunaju postavila zoper mednarodno skupnost, če ne bi podpisala dogovora. "Avstrija ne sme biti v isti ligi z (ameriškim predsednikom Donaldom) Trumpom in (madžarskim premierjem Viktorjem) Orbanom. To škoduje našemu slovesu graditelja mostov in verodostojnega partnerja," pa je poudarila tiskovna predstavnica Liste Pilz Alma Zadic.

Prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju vprašanja migracij. Določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen 'pretok' ljudi.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je dogovor označil za velik dosežek, ki odraža skupno razumevanje o čezmejnih migracijah kot mednarodnem fenomenu, ki potrebuje učinkovito upravljanje ob mednarodnem sodelovanju. Obenem tudi priznava pravico vsakega posameznika do varnosti, dostojanstva in zaščite.