Glavni pogajalec Unije Barnier je prevzel vodenje tiskovne konference po nenadni vesti o okužbi enega izmed tesnih sodelavcev Ursule von der Leyen, ki je z vrha odhitela v samoizolacijo. Foto: Reuters
Glavni pogajalec Unije Barnier je prevzel vodenje tiskovne konference po nenadni vesti o okužbi enega izmed tesnih sodelavcev Ursule von der Leyen, ki je z vrha odhitela v samoizolacijo. Foto: Reuters

Evropska unija bo v prihodnjih tednih, kolikor je še časa za dogovor, nadaljevala intenzivne pogovore o treh ključnih še odprtih vprašanjih – enakih konkurenčnih pogojih, ribištvu in upravljanju. Barnier je britanski strani predlagal nadaljevanje pogajanj prihodnji teden v Londonu in nato v Bruslju.

Barnier je nakazal, da bi lahko Unija v zameno za ustrezen dostop svojih ribičev do britanskih ribolovnih voda primerljivo odprla svoj elektroenergetski trg britanskim podjetjem. Zahteve Unije na področju ribištva je namreč primerjal z britanskimi zahtevami na nekaterih področjih evropskega notranjega trga.

Unija na primer želi dostop do britanskih ribolovnih voda, britanska stran pa želi dostop do nekaterih področij notranjega trga, na primer elektroenergetskega trga, je glavni pogajalec Unije nakazal, kje bi se lahko ustvaril kompromis.

Barnier je na novinarski konferenci po prvem delu današnjega zasedanja voditeljev članic Unije zastopal predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je morala zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, predčasno zapustiti vrh.

Tako Barnier kot predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta poudarila, da je Unija enotna in odločena doseči dogovor, a ne za vsako ceno.

Voditelji EU-ja na težavnih razpravah o brexitu

Voditelji članic pozivajo k pripravi na črni scenarij

Voditelji članic EU-ja so namreč v Bruslju pozvali h krepitvi pripravljenosti na črni scenarij propada pogajanj o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Evropsko komisijo so pozvali, naj pravočasno poskrbi za enostranske in časovno omejene krizne ukrepe v interesu EU-ja, piše v sprejetih sklepih.

Voditelji so v sklepih tudi spomnili, da se prehodno obdobje, v katerem Združeno kraljestvo še ostaja del notranjega trga in carinske unije, konča 31. decembra letos, in z zaskrbljenostjo ugotovili, da še ni zadostnega napredka pri ključnih vprašanjih enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja, ki bi omogočil dogovor.

Potrdili so odločenost Unije, da zagotovi čim tesnejše partnerstvo z Združenim kraljestvom, in pozvali glavnega pogajalca Barnierja, naj v prihodnjih tednih nadaljuje pogajanja, britansko stran pa, naj zagotovi korake, ki bodo omogočili dogovor. Pozvali so tudi k doslednemu izvajanju ločitvenega sporazuma.

Britanska stran razočarana nad stališči voditeljev

Glavni pogajalec Združenega kraljestva David Frost je v odzivu na Twitterju delil svoje razočaranje nad stališči voditeljev članic EU-ja o pogajanjih. Presenečen je tudi, da EU ni pripravljen na intenzivnejše delo glede vzpostavitve odnosov.

"Presenečen sem, da EU ni več zavezan intenzivnemu delu, da doseže prihodnje sodelovanje, kot je bilo sklenjeno s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen 3. oktobra," je tvitnil Frost. Dodal je, da je tudi presenečen, da mora vse nadaljnje predloge glede prihodnjih odnosov predložiti London. Premier Boris Johnson bo po njegovih besedah v petek predstavil odzive Velike Britanije in pristop.