Voditelja Združenega kraljestva in Evropske komisije sta govorila po videopovezavi. Foto: EPA
Voditelja Združenega kraljestva in Evropske komisije sta govorila po videopovezavi. Foto: EPA

Voditelja sta v pogovoru prek videopovezave govorila o stanju v pogajanjih o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom. V skupni izjavi po pogovoru sta soglašala o pomenu dosege dogovora, če je mogoče, kot trdne podlage za strateške odnose v prihodnosti, so sporočili iz Bruslja.

Podprla sta ugotovitve obeh glavnih pogajalcev, da so "v zadnjih tednih dosegli napredek, da pa ostajajo znatne vrzeli, predvsem, a ne samo, na področju ribištva, zagotovitve enakih konkurenčnih pogojev in upravljanja".

EU recimo želi dostop do britanskih ribolovnih območij za ladje njegovih članic, London pa zahteva, da je to območje namenjeno predvsem britanskim ladjam.

Glavnima pogajalcema sta naložila "intenzivno delo", da bi skušala preseči te vrzeli. Dogovorila sta se tudi za redne pogovore o teh vprašanjih.

Finančne družbe so zaradi brexita iz Londona umaknile več kot 7500 delovnih mest, je pokazala raziskava skupine EY. Ob približevanju konca prehodnega obdobja za izstop Združenega kraljestva iz EU-ja se je selitev delovnih mest nekoliko upočasnila, je pa svoje prispevala tudi pandemija covida-19.

Največ družb v finančnem sektorju je delovna mesta iz Londona preselilo v Dublin, sledil je Luksemburg. Te družbe bi lahko v tujino skupno prenesle za 1300 milijard evrov premoženja.

Glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier je po koncu devetega kroga pogajanj o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom v petek ocenil, da pri vprašanjih, ki so ključna za Unijo, ostajajo resna razhajanja. Podobno je menil glavni pogajalec Združenega kraljestva David Frost, ki ga skrbi, da se čas za dogovor izteka.

BBC poroča, da je Johnson med obiskom Leedsa dejal, da si želi dogovora, kot je ta med EU-jem in Kanado, ob tem pa je poudaril, da je Združeno kraljestvo pripravljeno tudi na izstop iz Unije brez dogovora. Izid pogajanj je po njegovih besedah odvisen predvsem od druge strani.

Možen je scenarij, po katerem bo Združeno kraljestvo v odnosih z EU-jem sledilo predvsem pravilom Svetovne trgovinske organzacije (WTO) o trgovanju.

EU sprožil postopek proti Londonu

Do pogovora Ursule von der Leyen in Borisa Johnsona je prišlo, potem ko je Bruselj v četrtek sprožil pravni postopek proti Združenemu kraljestvu, ker to ni umaknilo spornih določil načrtovanega zakona o notranjem trgu, ki kršijo ločitveni sporazum. London vztraja pri sprejemanju zakona.

Britanski načrti z zakonom o notranjem trgu so močno udarili že tako težavna pogajanja o prihodnjih odnosih EU-ja in Združenega kraljestva.

Združeno kraljestvo je Unijo uradno zapustilo januarja, ko se je začelo prehodno obdobje, v katerem upošteva EU-jeva pravila trgovanja, ostaja pa tudi del carinske unije in enotnega trga. V tem času naj bi obe strani dosegli dogovor o odnosih onkraj enoletnega prehodnega obdobja.

EU pravi, da mora biti dogovor sprejet do konca oktobra, da imajo članice do konca leta dovolj časa, da ga potrdijo, Johnson pa meni, da bi morali pogajanja končati sredi meseca.