Irski premier Martin in predsednik Evropskega sveta Michel. Foto: Reuters
Irski premier Martin in predsednik Evropskega sveta Michel. Foto: Reuters

"Zdi se, da se je vzdušje spremenilo in da je zavzetost večja," je irski premier povedal na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega sveta. "Vendar pa je vzdušje ena stvar, slediti mu mora vsebina. Potrebujemo konkretne rezultate pogajanj, stališča se morajo spremeniti," je poudaril.

"Potreben je premik v smislu prehoda v sklepni del pogajanj. Mislimo, da je treba storiti še veliko na številnih področjih," je še poudaril.

Michel pa je dejal, da je v sredo v telefonskem pogovoru britanskega premierja Borisa Johnsona pozval k razjasnitvi britanskih stališč v pogajanjih o prihodnjih odnosih med stranema, v katerih do zdaj ni bilo preboja.

"Britanski prijatelji morajo v prihodnjih dneh narediti velike korake ne samo na področju ribištva, ampak tudi enakih konkurenčnih pogojev in upravljanja," je poudaril. Na drugih področjih, kot sta energetika in trgovina z blagom, je bil narejen napredek, a to ni dovolj.
"Prihodnji dnevi bodo ključni. To je trenutek resnice in do zasedanja Evropskega sveta 15. in 16. oktobra je samo še en teden," je še dejal Michel, so sporočili iz Evropskega sveta.

EU po njegovih besedah stoji ob strani Irski, predvsem kar se tiče celovite implementacije ločitvenega sporazuma med EU-jem in Združenim kraljestvom. London namreč sprejema zakonodajo o notranjem trgu, ki bi britanskim oblastem omogočal kršenje tega sporazuma in s tem mednarodnega prava.

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je medtem v sredo stalne predstavnike držav članic pri Uniji pozval k pripravi kompromisnega predloga na področju ribištva, ki ga bodo predstavili Londonu, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali viri pri EU-ju.

Ob tem je zatrdil, da bo trdno zagovarjal stališča Unije do državnih pomoči in upravljanja, tj. zasnove sporazuma.

Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune je v današnjem odzivu na ta Barnierjev poziv zatrdil, da Francija ne bo žrtvovala interesov svojih ribičev za to, da bi dosegli dogovor z Londonom.

Nizozemski zunanji minister Stef Blok, ki je v Haagu gostil Beauna, pa je poudaril, da še ni prepozno za sklenitev dogovora. "Da bi uspeli za naše ribiče, za vse, je izjemno pomembno, da Francija, Nizozemska in vsa Evropa ostane enotna," je poudaril.