Barnier opozarja, da mora biti EU pripravljen, da ne bo dogovora z Londonom. Foto: Reuters
Barnier opozarja, da mora biti EU pripravljen, da ne bo dogovora z Londonom. Foto: Reuters

"Če želimo, da bi dogovor začel veljati 1. januarja, imamo le še malo časa, samo še nekaj ur," je dejal. Kot je dodal, pot do dogovora še ostaja, a je zelo ozka.

Dejal je še, da je britanska stran določila časovni rok pogajanj, da so bila pogajanja izjemno kratka in da sta strani v devetih mesecih ogromno dosegli.

Britanski premier Boris Johnson je danes pogajanja o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom označil za težka. Dejal je sicer, da so njihova vrata odprta, ter izrazil upanje, da bo EU dal predlog na pogajalsko mizo.

"Naša vrata so odprta. Nadaljevali bomo pogovore, vendar moram reči, da je situacija težka in da je treba premostiti razliko," je Johnson po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal med obiskom v mestu Bolton na severozahodu Anglije.

"Veliko smo naredili, da bi poskušali in pomagali, in upamo, da bodo tudi naši evropski prijatelji prišli k pameti in prišli z nečim za mizo," je še dejal.

Barnier in Frost še zadnjič o ribištvu

Barnier je napovedal, da bo danes z glavnim britanskim pogajalcem Davidom Frostom še zadnjič skušal doseči dogovor, še posebej o ribištvu, ki ga je izpostavil kot najbolj kritično točko v pogajanjih. "Nismo prepričani, ali nam bo to uspelo, če si ne bo vsak resnično in konkretno prizadeval za kompromis," je dejal.

Pogajalec Unije je poudaril, da EU spoštuje suverenost Združenega kraljestva. A če hoče ta država pravico, da po določenem roku omeji dostop ribičev iz EU-ja do svojih voda, mora imeti Unija možnost, da se odzove, denimo z omejitvijo dostopa britanskih izdelkov, predvsem rib, do evropskega notranjega trga. Po Barnierjevih besedah ne bi bilo ne pravično ne sprejemljivo, če bi bile pravice ribičev iz EU-ja časovno omejene, preostalo pa bi bilo trajno urejeno.

"Ne zahtevamo nič več kot ravnotežje med pravicami in obveznostmi. Nič več, a tudi nič manj," je pred evropskimi poslanci in poslankami poudaril Barnier. Zato moramo biti po njegovih besedah pripravljeni na vse mogoče scenarije, tudi na to, da ne bi bilo dogovora.

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta in predsedniki političnih skupin, je v četrtek po srečanju z Barnierjem sporočila, da je pripravljena konec decembra organizirati izredno plenarno zasedanje parlamenta o izidu pogajanj o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem, vendar pa mora biti dogovor dosežen do nedelje.

Dogovor je letos treba še ratificirati

Prehodno obdobje po izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja, do konca katerega morata strani doseči dogovor, se izteče 31. decembra. A preboja še ni, dogovor pa je treba nato še ratificirati. Če dogovora do konca leta ne bo, bosta Otok in EU nato trgovala po pravilih Svetovne trgovinske organizacije.