Bulčeva je na zaslišanu pustila dober vtis. Foto: EPA
Bulčeva je na zaslišanu pustila dober vtis. Foto: EPA

Violeti Bulc je čestitala in vse najboljše zaželela tudi njena predhodnica Alenka Bratušek.

"Bulčeva je skozi. Odbor za promet ji je dal zeleno luč," je tvitnil koordinator Evropske ljudske stranke (EPP) v pristojnem odboru Wim van de Camp.

Koordinator socialistov (S&D) v odboru Ismail Ertug je to potrdil posredno s tvitom, da je Bulčevo njegova skupina podprla, a da bo morala zdaj držati svoje obljube o trajnostnih in socialnih vidikih na področju prometa.

Nasprotovanja Bulčevi med koordinatorji očitno ni bilo, saj bi sicer po njihovem sestanku sledilo srečanje članov odbora in glasovanje o njej.

Bulčeva se je v ponedeljek zvečer predstavila poslancem in na njihova vprašanja odgovarjala skoraj tri ure. Sama je po zaslišanju priznala, da je utrujena, a je bila zadovoljna in vesela.

Cerar: Odličen nastop
Slovenski premier Miro Cerar je ocenil, da se je Bulčeva odlično odrezala, odlični so tudi odzivi strokovne in laične javnosti. Upa, da bo Bulčeva pri svojem delu, ki bo zavezano Evropski uniji, uspela dati prispevek tudi Sloveniji.

"Veseli nas lahko, da smo dobili kandidatko za članico Evropske komisije s pomembnim resorjem," je v izjavi novinarjem po srečanju v svoji poslanski skupini povedal Cerar. Po njegovih besedah namreč ne gre zanemariti, da je področje prometa zelo pomemben resor, z relativno veliko finančno težo. Zato upa, da bo Bulčeva pri nadaljnjem delu uspela dati prispevek tudi Sloveniji.

Po poročanju dopisnika TV Slovenija iz Bruslja Matjaža Trošta je kljub pomislekom o neizkušenosti po štirih dneh temeljite priprave od poslancev dobivala zgolj in samo vprašanja s področja prometa.

Glasovanje o komisiji v sredo
Hkrati bosta odbora za energijo in okolje odločala o ustreznosti Slovaka Maroša Šefčoviča za podpredsednika za energetsko unijo, in če bosta oba potrjena, naj bi evropski poslanci o celotni komisarski ekipi Jeana-Clauda Junckerja glasovali predvidoma v sredo opoldne.

Popoldne se bo nato sešla še t. i. konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin. Ta bo sprejela končno oceno parlamenta glede celotne komisarske ekipe.

Zatem bo predvidoma objavljenih še nekaj manjših sprememb v prihodnji komisiji - kdo bo prevzel področje državljanstva, vzeto iz resorja Madžara Tiborja Navracsicsa, komu bo pripadlo vesolje, ki ne bo več del prometnega resorja, in pa dodatna pooblastila na področju trajnostnega razvoja za prvega podpredsednika prihodnje komisije Fransa Timmermansa.

Najmočnejše skupine v Evropskem parlamentu so očitno po mesecu dni zaslišanj, usklajevanj in političnega kupčkanja dosegle kompromis in želijo, da stvari zdaj stečejo po načrtih in začne nova komisija delovati 1. novembra, kot je bilo predvideno.

Violeti Bulc je čestitala in vse najboljše zaželela tudi njena predhodnica Alenka Bratušek.

Bulčeva prepričala poslance
Bulčeva prepričala poslance