Predsednik Evropske komisije je zadovoljen, da bodo lahko stekli tudi postopki za imenovanje nove komisije. Foto: EPA
Predsednik Evropske komisije je zadovoljen, da bodo lahko stekli tudi postopki za imenovanje nove komisije. Foto: EPA
Lizbonska pogodba
Lizbonska pogodba prinaša tudi mesto predsednika Evropske unije. Foto: EPA

"Izjemno zadovoljen sem s tem, da je češko ustavno sodišče utrlo pot za ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Češkem," je poudaril predsednik Evropske komisije. Skladno s tem in z zagotovili, ki jih je Evropski uniji prejšnji teden dal češki predsednik Vaclav Klaus, po Barrosovem mnenju ni več razlogov za odlašanje z uveljavitvijo nove pogodbe.

Klaus je v petek povedal, da ne namerava postavljati novih pogojev za ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Češkem, potem ko je od Unije dobil zagotovila, da bo Češka izvzeta iz Listine o temeljnih pravicah, tako kot sta Velika Britanija in Poljska. Klaus je to zahteval iz bojazni, da bi na podlagi listine sudetski Nemci lahko zahtevali vrnitev premoženja, ki jim je bilo odzveto po drugi svetovni vojni.

Skorajšnje imenovanje nove komisije
Zdaj ko je Lizbonska pogodba preskočila še zadnjo oviro, bo lahko Barroso začel sestavljati novo Evropsko komisijo. "Upam, da bomo lahko čim prej začeli postopek imenovanja predsednika Evropskega sveta in podpredsednika komisije oziroma visokega predstavnika," je pozval Barroso in dodal, da bo, potem ko bo prejel popoln seznam kandidatov za naslednjo komisijo, lahko začel njeno sestavo.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je prejšnji teden v Bruslju povedal, da je Evropski parlament v vsakem primeru pripravljen že 25. novembra začeti zaslišanja kandidatov za evropske komisarje in jih končati v osmih dneh.

Izredni vrh Unije še pred koncem novembra?
Tudi Buzek je že pozdravil odločitev češkega ustavnega sodišča in izrazil trdno prepričanje, da bo Klaus kmalu podpisal Lizbonsko pogodbo. Če bo Klaus res kmalu podpisal novo pogodbo in s tem omogočil njeno uveljavitev, je ob koncu zapletov na Češkem mogoče pričakovati, da bo švedsko predsedstvo Unije sklicalo izredni vrh EU-ja, kjer naj bi imenovali kandidata za predsednika in zunanjega ministra povezave. Kot morebitna datuma za vrh se omenjata 12. in 19. november.