Vrh je prinesel prepire med voditelji zaradi francoske politike do Romov. Foto: EPA
Vrh je prinesel prepire med voditelji zaradi francoske politike do Romov. Foto: EPA
Herman Van Rompuy in Nicolas Sarkozy
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je na vrhu voditeljev Evropske unije tarča številnih kritik zaradi svoje politike izganjanja Romov. Foto: Reuters
Romi
Skupina Romov na letališču v Lillu, ki je prostovoljno zapustila državo. Foto: Reuters
Romi zasenčili druge teme

Enodnevno zasedanje evropskih voditeljev v Bruslju, ki se ga je udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, je bilo posvečeno predvsem odnosom s strateškimi partnerji Evropske unije, tematike Romov pa na dnevnem redu ni bilo. A italijanski premier Silvio Berlusconi je že v sredo napovedal, da bo zahteval uvrstitev omenjenega vprašanja na dnevni red, saj gre po njegovem mnenju za vseevropsko in ne le francosko težavo.

Kot poročajo mediji, naj bi bilo na hodnikih ob robu vrha voditeljev precej govora o francoskem izgonu romunskih in bolgarskih Romov ter napovedi evropske komisarke Vivian Reding, da bo proti Franciji sprožila postopek zaradi kršitev evropske zakonodaje.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je v Bruselj prispel z zamudo, saj je moralo njegovo letalo zaradi težav zasilno pristati na letališču v Milanu. Iz premierjevega kabineta so sporočili, da naj bi imeli na letalu težave z oknom, kar pa naj ne bi vplivalo na potnike. Težave so zaznali nad Zürichom, pilot pa se je odločil za vrnitev v Milano.

"Gre za resen problem celotne Unije"
Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je po srečanju z voditelji povedal, da ne gre le za Rome in Francijo, ampak za resen problem celotne Evropske unije, ki ga je treba tako tudi obravnavati. Ob tem je Buzek spomnil, da je letošnje leto, ki je leto boja proti revščini in socialni izključenosti, prava priložnost za začetek reševanja teh vprašanj, ki zadevajo celotno Unijo in ne le Romov, temveč tudi drugih manjšin in skupin.

"Gospodarska kriza je ta vprašanja naplavila na površje," je dejal Buzek in dodal, da smo vsi odgovorni za integracijo Romov, zato sta potrebni večja odgovornosti in solidarnost. Posvaril je tudi pred uporabo besed, ki še dodatno razvnemajo čustva.

"Francija globoko pretresena"
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je dejal, da je Francija globoko pretresena zaradi izjav Redingove, ki je izgon Romov primerjala z deportacijami med drugo svetovno vojno. "Te besede so bile globoko boleče," je dejal Sarkozy. "Moja dolžnost kot voditelja države je bila zaščititi Francijo," je dodal na novinarski konferenci po koncu vrha in napovedal, da se bo odstranjevanje vseh nezakonitih naselij nadaljevalo.

Sarkozy je zagotovil, da Francija pri odstranjevanju nezakonitih naselij ne diskriminira Romov, saj je bila večina francoskih državljanov. "Avgusta je bilo odstranjenih več kot 500 nezakonitih naselij in dve tretjini ali tri četrtine (Romov) je bilo Francozov. Te številke ... dokazujejo, da ni bilo nobene diskriminacije," je dejal Sarkozy.

Za predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa je diskriminacija etničnih manjšin nesprejemljiva. Sam je priznal, da so bile izjave Redingove nekoliko pretirane.

Sarkozy in Barroso sta se na zasedanju ostro sporekla zaradi francoske politike do Romov in po besedah bolgarskega premierja Bojka Borisova je med njima prišlo do ostre izmenjave mnenj, potem ko je Barroso podprl komisarko Redingovo.

Borisov je izrazil veselje, da se je izognil sporu o Romih. "Prišlo je do vrste prepirov med številnimi voditelji. Dobro je, da Bolgarija ni sodelovala v tem škandalu," je bil zadovoljen bolgarski premier.

Vrh za odnose s strateškimi partnerji
Evropski svet se je posvetil predvsem odnosom s strateškimi partnerji, s Kitajsko, z Indijo, Rusijo in ZDA. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je pred vrhom napovedal, da bodo v prihodnje odnosom s temi državami in nasploh krepitvi vloge EU-ja na svetovni ravni posvečali več pozornosti. V nasprotnem primeru Uniji grozi, da bo na svetovnem odru postala stranska igralka.

Ob kosilu je Van Rompuy predsednike držav in vlad, ki jih tokrat spremljajo tudi zunanji ministri, seznanil z delom posebne skupine, ki je pristojna za pripravo predlogov za boljše ekonomsko upravljanje Unije. Predsednik EU-ja je že v vabilu voditeljem zapisal, da je skupina dosegla napredek, kljub temu pa v Uniji še ni dogovora o sankcijah proti članicam, ki kršijo načela pakta stabilnosti.

Vrh tudi o pomoči Pakistanu
Voditelji naj bi potrdili tudi ukrepe za pomoč Pakistanu po nedavnih katastrofalnih poplavah, zunanji ministri držav članic pa so že dali zeleno luč za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z Južno Korejo. Največje zadržke v povezavi s sporazumom je imela Italija, ki se je bala, da bo ogrozil njeno avtomobilsko industrijo.

Romi zasenčili druge teme