Francozi so že izselili nekaj sto Romov. Foto: EPA
Francozi so že izselili nekaj sto Romov. Foto: EPA
Viviane Reding
Evropska komisarka je ogorčena nad ravnanjem Francije. Foto: EPA

"Dovolj je," je na novinarski konferenci dejala evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding in pojasnila, da nobena članica Evropske unije ne more pričakovati posebnega obravnavanja, ko so na preizkusu temeljne pravice. Sama je prepričana, da Komisija ne bo imela druge izbire kot sprožiti postopek proti Franciji.

"Nisem si mislila, da bo Evropa po drugi svetovni vojni še priča takim razmeram," je svoje ogorčenje izrazila komisarka, ki je poudarila, da diskriminacija na podlagi etničnega izvora ali rase nima prostora v Evropi, saj je v nasprotju z vrednotami, na katerih je bil ustanovljen EU.

Francija je že nekaj več kot mesec na udaru številnih kritik in obsodb zaradi odločitve desnosredinske vlade predsednika Nicolasa Sarkozyja, da poruši nezakonita naselja in iz države izžene tam živeče Rome.

Njihovo izseljevanje poteka prostovoljno v zameno za 300 evrov ali pa na osnovi odredbe o izgonu zaradi ogrožanja javnega reda in miru. Do zdaj so francoske oblasti v Bolgarijo in Romunijo izgnale skoraj tisoč Romov, od začetka leta pa že več kot 8.000.

"To ni majhna kršitev"
Oster odziv Redingove je posledica interne okrožnice francoskega notranjega ministrstva, ki je bila naslovljena na vodje prefektur, kjer piše, da mora biti v roku treh mesecev odstranjenih 300 nezakonitih naselij, pri čemer gre predvsem za romska bivališča.

Komisarka je izrazila nezadovoljstvo nad okrožnico in poudarila, da je ta v "jasnem nasprotju" z zagotovili dveh predstavnikov francoske vlade v Bruslju, ki sta zatrdila, da ukrep ni bil uperjen proti določenim etničnim skupinam.

"Vloga Komisije kot varuha pogodb je zelo otežena, če ne moremo več zaupati zagotovilom, ki sta jih na uradnem srečanju podala dva ministra. V razmerah tovrstnega pomena to ni majhna kršitev," je dejala Redingova in še dodala, da je po njenih 11 letih izkušenj dela v Komisiji to sramota.

V Parizu so se na napoved sprožitve postopka odzvali z začudenjem in izrazili mnenje, da tovrstne izjave ne bodo pomagale izboljšati položaja Romov, za kar zatrjujejo, da je njihova osrednja skrb. Francosko zunanje ministrstvo je še sporočilo, da se ne misli spuščati v polemiko.