Belgija je uvedla varnostno takso 50 evrov na semester za novinarje, ki poročajo o vrhu EU-ja. Foto: EPA
Belgija je uvedla varnostno takso 50 evrov na semester za novinarje, ki poročajo o vrhu EU-ja. Foto: EPA
Bruselj
Evropska komisija (EK) nasprotuje belgijski pristojbini za novinarje. Foto: BoBo

Domače in mednarodne novinarske organizacije protestirajo, češ da gre za diskriminacijo in omejevanje novinarskega dela, ukrepu nasprotuje tudi Evropska komisija (EK).

Za bruseljska zasedanja evropskih voditeljev vlada veliko zanimanje, zanje pa se morajo novinarji posebej akreditirati. V navodilih za oktobrski vrh so nas opozorili, da mora od 1. junija po novem belgijskem zakonu delodajalec plačati 50 evrov takse za varnostni pregled posameznika. Ta je veljaven pol leta.

Primerjave z diktatorskimi režimi
Ukrep je izzval val ogorčenja, od primerjav z diktatorskimi režimi do uradnih protestov belgijskih in mednarodnih novinarskih združenj. Zadeval bi zgolj novinarje s stalnim prebivališčem v Belgiji, teh je okrog 1.000, večina redno spremlja tudi zasedanja voditeljev.

Združenje tujih dopisnikov v Bruslju, API, od belgijskega premierja Michela zahteva umik spornega ukrepa, saj je ta diskriminatoren - do novinarjev, živečih v Belgiji, in samostojnih novinarjev. Sprejet je bil brez opozorila, predstavlja pa nepotrebno oviro novinarskemu delu in bo omejil medijski dostop do dogodkov v javnem interesu, poudarjajo.

Slovenski novinarski organizaciji kritični
V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so kritični do belgijske uvedbe varnostne takse za novinarje, ki poročajo o vrhu EU-ja.

V DNS-ju izražajo bojazen, da je belgijska varnostna taksa za novinarje za vrh EU-ja v resnici namenjena bodisi omejevanju dostopa novinarjev bodisi želi Belgija na tak način nekaj zaslužiti. Zdi se, kot da bo moral novinar plačati vstopnico, da bo lahko poročal z dogodka, ki je v najvišjem javnem interesu, so opozorili.

V ZNP-ju so prepričani, da takšna taksa simbolično omejuje novinarsko svobodo, hkrati pa finančno nagrajuje birokracijo. Ukrep bo le še povečal že tako veliko ravnodušnost medijev do dogajanja v organih EU-ja, je dejal član upravnega sveta Tino Mamić.


Tudi v EU-ju taksi niso naklonjeni
"Evropski komisiji (EK) ta taksa ni všeč in mi je ne bomo uvedli. Verjamemo, da morajo imeti novinarji čim boljše možnosti za opravljanje svojega dela," pravi uradna govorka Mina Andrejeva.

Pa bodo - kot varuh pogodb, ki med drugim prepovedujejo diskriminacijo - tudi ukrepali?
"Vsak posameznik lahko pri komisiji vloži pritožbo v skladu s predvidenimi postopki in v tem primeru bodo sporni belgijski zakon proučili," je dejala Andreeva.

Belgija bi s sporno takso lahko na leto zbrala kakih 100 tisoč evrov. Od EU-ja sicer že prejema sredstva za organizacijo vrhunskih zasedanj EU-ja, predvsem za zagotavljanje varnosti. Kot gostiteljica institucij EU-ja pa ima od tega tudi celo vrsto drugih koristi.

Belgija s takso za varnostno preverjanje novinarjev
Belgija s takso za varnostno preverjanje novinarjev