Poljska in Madžarska vztrajata pri svojem nasprotovanju pogojevanju izplačila evropskih sredstev z mehanizmom vladavine prava. Na fotografiji premierja obeh držav. Foto: Reuters
Poljska in Madžarska vztrajata pri svojem nasprotovanju pogojevanju izplačila evropskih sredstev z mehanizmom vladavine prava. Na fotografiji premierja obeh držav. Foto: Reuters

Prihodnji večletni proračun EU-ja in sklad za obnovo ne moreta začeti veljati brez odobritve Madžarske, ta pa predloga v zdajšnji obliki ne more sprejeti, so po poročanju Radia Slovenija sporočili iz kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Na vprašanje, ali bo Orban na vrhu EU-ja prihodnji teden podprl sveženj, je vodja njegovega kabineta Gergely Gulyas odgovoril, da v trenutni obliki ni možnosti za to, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarska vlada po Gulyasovih besedah ne vidi možnosti za kompromis, ob tem pa so v Orbanovem kabinetu dodali, da je Madžarska odprta za nadaljnja pogajanja.

Na današnji novinarski konferenci je Gulyas še poudaril, da je veto pravica, ki pripada vsaki članici EU-ja.

Glede vrha Unije je vodja Orbanovega kabineta dejal še, da bo premier glasoval proti svežnju, če bo pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava še naprej del tega dogovora.

Zatrdil je, da veto za Madžarsko ne bo imel negativnih posledic in ne bo pomenil finančne izgube zanjo.

Svoje stališče je v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung branil tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ki prav tako zaradi mehanizma o vladavini prava nasprotuje sprejetju svežnja, vrednega več kot 1800 milijard evrov.

"Naša glavna skrb je, da bi bil lahko ta mehanizem uporabljen samovoljno in iz političnih razlogov," je povedal poljski premier.

Bo Sodišče EU-ja zavrnilo madžarsko tožbo?

Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije pa je danes predlagal, da sodišče zavrne tožbo Madžarske v zahtevi za razveljavitev odločitve Evropskega parlamenta, ki je leta 2018 proti Madžarski sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih vrednot.

Poročilo Evropskega parlamenta Madžarski očita ogrožanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic. Po oceni pravobranilca je tožba Madžarske sicer sprejemljiva, ni pa utemeljena. Odločitev sodišča je pričakovati v prihodnjih tednih.