Zahtevo po spoštovanju vladavine prava Orban označuje za politično vprašanje. Foto: Reuters
Zahtevo po spoštovanju vladavine prava Orban označuje za politično vprašanje. Foto: Reuters

"Ne želim sklepati kompromisov, ampak iskati rešitve," je dejal v pogovoru za radio Kossuth dan po tem, ko sta Madžarska in Poljska sporočili, da vladavina prava ne more biti pogoj za črpanje sredstev iz evropskega proračuna in sklada za okrevanje, razen če se spremenijo temeljne pogodbe EU-ja.

Soglasja srednjeevropskih držav "ni mogoče kupiti", je dodal Orban. "Državam, ki so v težavah, moramo čim prej zagotoviti potrebna sredstva, sprejeti moramo naslednji sedemletni proračun EU-ja," je dejal.

Tisti, ki vztrajajo pri pogojevanju črpanja sredstev s političnimi vprašanji, bodo po njegovem mnenju "uničili več držav EU-ja", saj se bodo članice Unije, ki so visoko zadolžene, znašle v velikih težavah.

Čeprav je "Evropski parlament nemško predsedstvo nekako prepričal, da krizno upravljanje poveže s politiko", se bo Madžarska "držala stališča, ki smo ga zavzeli poleti", je poudaril Orban.

Madžarska in Poljska sta prejšnji teden blokirali sprejem prihodnjega večletnega finančnega okvira EU-ja 2021–2027 in sklada za okrevanje po pandemiji covida-19, skupaj vredna več kot 1800 milijard evrov. Za to sta se odločili zaradi pogojevanja črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU-ja se je v pismu evropskim voditeljem pretekli teden zavzel tudi slovenski premier Janez Janša. Na zasedanju Evropskega sveta je nato izrazil pripravljenost ponuditi konkretne ideje za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve svežnja.

Orban in njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki sta se v četrtek v Budimpešti zavzela za dvotirni pristop k reševanju blokade.

"Na eni strani bi kakršno koli dodatno proračunsko pogojevanje omejili na zaščito finančnih interesov EU-ja v skladu z julijskimi sklepi Evropskega sveta. Na drugi strani pa bi na Evropskem svetu razpravljali, ali je treba vzpostaviti povezavo med vladavino prava in finančnimi interesi Unije. Če bi se odločili za to, bi morali razmisliti o ustreznih postopkih, ki jih predvidevajo pogodbe EU-ja, vključno z medvladno konferenco, da bi se lahko pogajali o potrebnih spremembah pogodb," sta premierja Poljske in Madžarske pojasnila, kako si zamišljata dvotirni pristop.

Madžarska napoveduje, da bo vztrajala pri vetu na proračun EU-ja

Tudi poljski premier ni pripravljen popustiti

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v videokonferenčnem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel vztrajal, da bo vložil veto na proračun EU-ja in sveženj za okrevanje po pandemiji covida-19, če bo potrebno.

Poljska je pripravljena narediti ta korak, "če ne bomo našli rešitve, ki bo dobra za celoten EU, ne samo za nekatere njene članice", je na Facebooku zapisal Morawiecki.

"Poljska dosledno zagovarja stališče, da morajo biti pravila EU-ja v skladu s pogodbami EU-ja in odločitvami Evropskega sveta," je še dejal Morawiecki in nemški kanclerki sporočil, da Poljska pričakuje dodatne napore, da bi čim prej našli rešitev.