Bo Hrvaška v roku dveh let le postala polnopravna članica Evropske unije? Foto: EPA
Bo Hrvaška v roku dveh let le postala polnopravna članica Evropske unije? Foto: EPA
Evropska unija
Napredek Hrvaške je bil opažen pri Evropski komisiji. Foto: EPA

Na kolegiju evropskih komisarjev, ki je v sredo potekal v Bruslju, se je večina komisarjev strinjala, da je Hrvaška pripravljena na zaprtje poglavja o pravosodju. Komisarka za pravosodje Viviane Reding, katere mnenje je pri tem poglavju odločilno, je ugotovila izjemen napredek Hrvaške pri uresničevanju meril za zaprtje poglavja o pravosodju in tako podpira njegovo zaprtje.

"Navdušena sem nad napredkom Hrvaške," je povedala Redingova, a ob tem poudarila, da mora odločitev o priporočilu za zaprtje poglavja sprejeti ves kolegij komisarjev. "Upam, da se bo to zgodilo precej kmalu," je še dodala. Da je Hrvaška dosegla izjemen napredek pri uresničevanju meril za zaprtje poglavja o pravosodju, se strinja tudi komisar za širitev Štefan Füle, ki bo o tem v četrtek poročal odboru stalnih predstavnikov držav članic pri Evropski uniji.

Zaprtje poglavja mora potrditi kolegij Evropske komisije
Poglavje o pravosodju velja v pogajanjih Hrvaške z Unijo za "poglavje vseh poglavij". Komisija je marca v poročilu o napredku pri tem poglavju ugotovila, da Hrvaška še ni izpolnila polovice od zahtevanih meril, a naj bi od takrat država po mnenju Redingove dosegla bistven napredek. V ponedeljek bodo o Hrvaški in njenem napredku govorili tudi zunanji ministri Evropske unije, a konkretnih odločitev še ni pričakovati, saj mora poglavje najprej potrditi kolegij Evropske komisije, ki tega še ni storil.

Francija je ob tem predlagala, številne druge države pa so njen predlog potrdile, da bodo v Uniji 23. poglavje (poglavje o pravosodju) redno nadzirale tudi po zaključku pogajanj z Unijo, vse dokler Hrvaška ne bo postala polnopravna članica.

Junija ali julija konec pristopnih pogajanj?
Tako po pisanju hrvaških medijev obstaja velika verjetnost, da bo Hrvaška junija ali julija končala pristopna pogajanja, v začetku prihodnjega leta naj bi podpisala pristopno pogodbo, po ratifikacijskem procesu, ki običajno traja leto in pol, pa bi lahko 1. julija 2013 postala polnopravna članica Evropske unije. Država bi se tako Uniji pridružila tik pred iztekom sedanje finančne perspektive, ki pokriva obdobje med letoma 2007 in 2013.

V Bruslju politično voljo za končanje pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo še pred poletnimi počitnicami pojasnjujejo z željo, da bi pogajanja čim manj vplivala na tamkajšnje volitve in da bi okrepili sedaj šibko podporo Hrvatom vstopu v Evropsko unijo. Hrvaška je doslej začasno zaprla 30 od skupno 35 poglavij. Za zaprtje ji preostanejo še štiri poglavja - pravosodje, konkurenca, ribištvo ter finančne in proračunske določbe pa tudi poglavje razno, o katerem se sicer ne pogaja.