Barroso je Zagreb opomnil, da bo moral v zaključek pogajanj z Brusljem vložiti dodaten napor. Foto: Reuters
Barroso je Zagreb opomnil, da bo moral v zaključek pogajanj z Brusljem vložiti dodaten napor. Foto: Reuters

Jose Manuel Barroso je bil skupaj z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Füllejem v hrvaški prestolnici na pogovorih s tamkajšnjim političnim vrhom. Hrvaška premierka Jadranka Kosor je po srečanju z Barrosom ponovila prepričanje, da bo Hrvaška konec junija sklenila pogajanja z EU-jem. Barroso je odvrnil, da gre za zelo ambiciozen cilj in "velik izziv", a da je imela Hrvaška tudi predtem ambiciozne cilje. O natančnem datumu sklenitve pogajanj ni želel govoriti, poudaril je, da je prišel hrabrit Hrvaško v sklepni fazi njenih pristopnih pogajanj.

Hrvaško čaka še nekaj nerešenih vprašanj
"Ne morem govoriti o natančnem datumu. Vedno smo poudarjali, da je vsebina pomembnejša od hitrosti. Energijo bi morali usmeriti na preostala nerešena vprašanja. Hrvaška se mora osredotočiti na reformo pravosodja, temeljnih pravic in borbo proti korupciji. To so ključna področja na katerih moramo videti konkretne, prepričljive in trajnostne rezultate," je po srečanju s Kosorjevo dejal predsednik Evropske komisije. "Načrt A je, da Hrvaška postane 28. članica," je Portugalec odvrnil na novinarsko vprašanje, ali ima EU načrt B za Hrvaško, če se pogajanja ne bodo končala do junija.

Hrvaška prišla do deblokade
Kosorjeva je poudarila, da je njena vlada leta 2009 uspešno izpolnila ambiciozen cilj deblokade hrvaških pogajanj z EU-jem in uredila način reševanja spora o meji s Slovenijo. Če bi Hrvaška, ki je do zdaj zaključila 28 od 35 pogajalskih poglavij, sklenila pogajanja do junija, bi se lahko EU-ju pridružila leta 2013, a v evropskih diplomatskih krogih so prepričani, da bo potrebovala nekaj mesecev več, najmanj do oktobra.

Barroso je nagovoril sabor, nato pa se srečal s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem ter se sešel z izbranimi predstavniki civilne družbe. Barroso in Füle bosta v petek in soboto svojo turnejo po Balkanu nadaljevala še v BiH-u, Črni gori in Makedoniji.