Hrvaška upa, da bo do konca junija končala pogajanja z Evropsko unijo. Foto: EPA
Hrvaška upa, da bo do konca junija končala pogajanja z Evropsko unijo. Foto: EPA

Idejo je Večernjemu listu predstavil francoski veleposlanik na Hrvaškem Jerome Pasquier in dodal, da je za končanje pogajanj potrebno soglasje vseh 27 članic, vendar tega trenutno ni. Dodal je, da ga bodo morda dosegli čez nekaj tednov, morda pa tudi ne, zato bi lahko opazovanje koristilo pri doseganju kompromisa.

"Zato smo predlagali opazovanje in povprašali, ali lahko končamo pogajanja do konca junija z določeno obliko opazovanja. Nismo prepričani, čutimo pa, da je možnost sklenitve pogajanj do tega roka večja z omenjenim opazovanje kot brez njega," je pojasnil francoski diplomat. "Če bodo pogajanja sklenjena junija, bomo pristopno pogodbo podpisali jeseni, nato bo sledila ratifikacija v parlamentih vseh članic. Polnopravnega članstva ne bo pred letom 2013, to je dolgo obdobje," je še dejal Pasquier.

Redna poročila o reformah v pravosodju
"Kot polnopravna članica EU-ja bo imela Hrvaška vse pravice pa tudi obveznosti, vendar je vprašanje, kaj se bo zgodilo dotlej? Kaj se bo zgodilo, ko bodo britanski, nemški ali francoski parlament vprašali, kaj je Hrvaška storila od konca pogajanj?" se je vprašal francoski veleposlanik pred obiskom direktorja za Evropsko unijo na francoskem zunanjem ministrstvu Jean-Michela Casaja v Zagrebu.

Pojasnil je še, da se njihov predlog opazovanja Hrvaške razlikuje od tistega za Romunijo in Bolgarijo, ker bo potekal vse do polnopravnega članstva države v EU-ju in nikakor ne po vstopu. "Naša je ideja, da bi opazovanje izvajali z rednimi poročili o izvajanju reform v poglavju o pravosodju in temeljnih pravicah," je dejal in izrazil prepričanje, da Hrvaška ne bo imela težav z izvajanjem omenjenih reform.

Bodo pogajanja resnično končali junija?
Hrvaška tiskovna agencija Hina je v nedeljo poročala, da ima Evropska unija v glavnem že določen koledar, ko gre za odločitev o sklenitvi hrvaških pogajanj junija, čeprav ni izključeno, da bi tehnični del pogajanj končali julija. Evropska komisija bi lahko poslala članicam načrte pogajalskih stališč za odprta poglavja do srede junija, napoveduje agencija, ki se sklicuje na neimenovane diplomatske vire.

Naslednja medvladna konferenca bo 21. junija, a je težko pričakovati, da bi Zagreb takrat zaprl vseh pet preostalih poglavij. Takrat bi lahko zaprli eno ali dve poglavji, zagotovo poglavje o ribištvu, morda poglavje o konkurenci, nato pa bi lahko sklicali še eno medvladno konferenco med vrhom EU-ja 24. junija in koncem madžarskega predsedovanja 30. junija ali v začetku poljskega predsedstva. Kot mogoč datum se omenja 7. julij.