Premier Janez Janša se je zaradi napadov na novinarje znašel pod plazom kritik. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Premier Janez Janša se je zaradi napadov na novinarje znašel pod plazom kritik. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove
Evropska komisija obsodila napade Janše na novinarko Politica

Druga največja politična skupina v Evropskem parlamentu, S&D, bo namreč vložila zahtevo, da se razprava razširi tudi na Slovenijo, je danes sporočila evropska poslanka iz vrst te politične skupine in predsednica SD-ja Tanja Fajon.

Končno odločitev glede uvrstitve razprave na dnevni red naj bi sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki bo 4. marca, je za STA pojasnila Fajonova.

Nenehna diskreditacija in ustrahovanje novinarjev – tudi tujih – pa so popolnoma nesprejemljivi in ogrožajo demokracijo. Evropa si ne sme zatiskati oči pred njegovimi dejanji.

O premierju Janši, ki ogroža demokracijo

Po njenem mnenju ni izključeno, da bo pobudo za razširitev razprave vložila še kakšna druga skupina. Kot je dodala, je posebna delovna skupina, ki deluje v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve in je namenjena izmenjavi mnenj glede vprašanj demokracije, pravne države in temeljnih vrednot EU-ja, prav tako že vložila pobudo, da obravnava dogajanje v Sloveniji.

"Ker smo pred prevzemom predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja, dejanja naše vlade povsem upravičeno vzbujajo skrb pri več državah članicah," je po četrtkovem predsedstvu stranke Evropskih socialistov in demokratov (PES), ki je obsodilo krčenje svobode medijev v Sloveniji ter osebne napade premierja Janeza Janše na novinarje, opozorila Fajonova.

Politico: Znotraj slovenske vojne proti medijem

"Nenehna diskreditacija in ustrahovanje novinarjev"

Predsedstvo PES-a je sicer v četrtek opozorilo, da je svoboda medijev v Sloveniji zaradi napadov premierja Janše resno ogrožena. "Nenehna diskreditacija in ustrahovanje novinarjev – tudi tujih – pa so popolnoma nesprejemljivi in ogrožajo demokracijo. Evropa si ne sme zatiskati oči pred njegovimi dejanji," so, kot so sporočili iz SD-ja, poudarili na predsedstvu. Z aktualnim stanjem v Sloveniji so bili na predsedstvu PES-a seznanjeni tudi voditelji in predstavniki iz evropskih sestrskih strank, so še sporočili iz SD-ja.

Obtožbe slovenskega premierja Janše na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže, so v zadnjih dneh v Bruslju sprožile številne kritike, ki jih spremljajo tudi izrazi zaskrbljenosti zaradi stanja svobode medijev Sloveniji. Obtožbe premierja so v četrtek obsodili tudi v Evropski komisiji in poudarili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

Tvit premierja Janše, v katerem novinarki Politica očita, da govori neresnice. Foto: Twitter, zajem zaslona
Tvit premierja Janše, v katerem novinarki Politica očita, da govori neresnice. Foto: Twitter, zajem zaslona