"Naš odziv je zelo jasen. Obsojamo vsakršne žalitve ali napade na novinarje. Niti sanjali ne bi o tem, da bi to počeli tukaj v Bruslju, in nikakor ne pričakujemo, da bi se drugi zatekali k takšnim praksam. Naj ne bo nikakršnih dvomov glede tega," je dejal govorec komisije Eric Mamer. Foto: EPA

Ob tem so pri Evropski komisiji poudarili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

"Z vami sodelujemo v tem medijskem središču vsak dan, zato zelo dobro poznamo profesionalnost in predanost bruseljskih novinarjev," je poudaril govorec Evropske komisije Christian Wigand v odgovoru na vprašanje dopisnika avstrijskega časnika Die Presse. Ob tem je izrecno omenil avtorico Politicovega članka o Janševem odnosu do medijev v Sloveniji Lili Bayer.

Govorec je pri tem spomnil na besede podpredsednice Evropske komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove, izrečene pred približno letom dni v kontekstu napadov na novinarje v Sloveniji: "Svobodni in neodvisni mediji so ključni za demokracijo in vrednote EU-ja. Njihova naloga je, da preverjajo odgovornost nas, politikov. Zaščita novinarjev mora biti prednostna naloga za vsako državo. Ne sme biti sovraštva, groženj in osebnih napadov." Wigand je dodal, da "te besede veljajo tudi danes".

Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer pa je ob tem dejal, da to sporočilo v celoti podpira tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Sorodna novica Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove

Spomnimo, Politico je na podlagi pogovorov s številnimi slovenskimi novinarji in medijskimi strokovnjaki objavil članek o Janševih napadih na slovenske medije v zadnjih mesecih.

Za tem so se zvrstila številna dodatna vprašanja tujih bruseljskih dopisnikov, tako glede položaja medijev v Sloveniji kot glede Janševih obtožb novinarke Politica. Novinarji so večkrat vprašali, ali komisija jasno obsoja Janševo ravnanje.

"Da, seveda. Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to absolutno jasno," je dejal glavni govorec komisije Mamer v francoščini.

Pozneje je še enkrat ponovil v angleščini: "Naš odziv je zelo jasen. Obsojamo vsakršne žalitve ali napade na novinarje. Niti sanjali ne bi o tem, da bi to počeli tukaj v Bruslju, in nikakor ne pričakujemo, da bi se drugi zatekali k takšnim praksam. Naj ne bo nikakršnih dvomov glede tega."

Komisija izrazila zaskrbljenost tudi v poročilu o vladavini prava

Wigand je v odzivu na novinarska vprašanja še spomnil, da je komisija v poročilu o vladavini prava septembra lani izrazila zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu.

Opozorili so tudi na nedavni načrt za krepitev demokracije in svobode medijev ter poudarili, da jemljejo grožnje zelo resno in da bodo predlagali posebna priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev.

Na vprašanje, ali bo komisija zaradi položaja medijev sprožila pravni postopek proti Sloveniji, je Wigand odgovoril, da na podlagi poročila o vladavini prava poteka dialog s članicami, a da na področju pravosodja komisija ne more vedno ukrepati, na primer kazensko pravo je v glavnem v nacionalni pristojnosti. Mamer je k temu dodal, da pravnega postopka ne bodo sprožili na podlagi tvita.

Podpredsednik Timmermans podprl Lili Bayer

Pozneje se je na Twitterju oglasil tudi izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki je zapisal: "Ni treba, da nam je všeč, kar piše v medijih. Je pa treba spoštovati svobodo medijev. Poniževanje, grožnje in napadi na novinarje so neposredni napadi na svobodo medijev. Zato novinarji, kot je Lili Bayer, zaslužijo našo podporo."

Na vprašanje, ali bo predsednica von der Leynova o tem govorila s slovenskim premierjem prihodnji teden, ko bo vrh Unije, so v komisiji odgovorili, da bo zasedanje virtualno in da to ni format, ki bi omogočal takšne vrste pogovore.

Predsednik Evropskega sveta Michel brez komentarja

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel odzivov slovenskega premierja na Twitterju na članek Politica po neuradnih informacijah javno ne bo komentiral. Neuradno je slišati pojasnila, da predsednik govori v imenu vseh 27 voditeljev in da ne more kritizirati enega med njimi, demokratično izvoljenega voditelja, a da sicer nedvomno pripisuje velik pomen svobodi medijev.

Evropska komisija obsoja sporni tvit premierja Janše

Tonin: "Tudi novinarji ne bi smeli biti presenečeni nad kritiko"

Slovenski obrambni minister Matej Tonin je vsebino tvitov premierja Janeza Janše danes komentiral z besedami, da tako kot politiki tudi novinarji ne bi smeli biti presenečeni nad kritiko. "Tako politiki kot novinarji smo neke vrste javne osebnosti, katerih delo je vsem na razpolago, vsem vidno. In seveda ocene o našem in vašem delu so lahko različne," je dejal.

"Tako kot politiki prenašamo vse kritične besede in vse stvari, ki sodijo k poklicu, tako najverjetneje tudi novinarji ne bi smeli biti presenečeni, če kdo izreče kakšno kritično besedo na vaše prispevke oziroma na vaše pisanje," je Tonin odgovoril na vprašanje v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato na vprašanje, kako komentira vsebino premierjevih tvitov.

"Predsednik vlade je strasten tviteraš. Če bi kakšen tvit manj napisal, bi imeli najverjetneje tudi kakšno fronto manj. Ampak takšen je in najverjetneje se ne bo spremenil," je še dejal Tonin o premierjevem tvitanju. Prvak NSi je dodal, da imata s predsednikom vlade različen slog tvitanja in da vsak sprejema odgovornost za svoje besede.

Ljudmila Novak: Ne bi me presenetilo, če se Slovenija znajde pod drobnogledom

Na premierjevo tvitanje se je danes odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi). "Ne bi me presenetilo, če bi se Slovenija zaradi neprimernih odzivov predsednika vlade znašla pod drobnogledom Evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij," je tvitnila ob povezavi do izjave na svoji spletni strani.

Na njeno objavo se je odzval tudi Janša. "Pozdravljamo čim bolj dosleden "drobnogled" slovenskega medijskega prostora, financiranja medijev, izvora premoženja lastnikov Večer, Delo, Dnevnik itd., delovanja pravosodja, zlorab državnih institucij, financiranja paradržavnih NVO z Metelkove in Roga," je zapisal na Twitterju.

Že pred tem se je Janša odzval tudi na poročanje o odzivu Evropske komisije. "Evropska komisija da je obravnavala moj odgovor na laži portala Politico? Kdaj pa? Bi pa koristilo. Bomo uradno predlagali, da ne boste več manipulirali," je zapisal v odzivu na poročanje časopisa Večer o odzivu Evropske komisije.

Evropska komisija je obsodila odnos Janeza Janše do novinarke Politica. Foto: Reuters
Evropska komisija je obsodila odnos Janeza Janše do novinarke Politica. Foto: Reuters

Zver in Bogovič podprla Janšo, Joveva in Grošelj opozarjata na vladne politike

Strankarski kolega premierja in evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je v odzivu opozoril, da se ob prebiranju članka Politica nikakor ne more znebiti občutka, da gre za znano taktiko levih strank, da zmanipulirane in zavajajoče novice dostavijo tujim novinarjem, ki jih nekritično povzemajo. "Žalosti me, da je nekoč ugleden časopis Politico, ki je v evropski prestolnici veljal za neodvisnega, izgubil nepristransko smer in nasedel vsem navedbam, ki so jih novinarki Lilie Bayer servirali lokalni politični aktivisti," je tvitnil ob objavi izjave.

Na dogajanje se je danes odzval tudi evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je ob daljši izjavi opozoril, da gre za plasiranje slovenskega notranjepolitičnega boja na evropski parket. "Žal kolegice in kolegi evroposlanci iz SD-ja in LMŠ-ja s tem pljuvajo v lastno skledo Slovenije kot celote in jo prek slovenskega medijsko-političnega boja črnijo v EU-ju," je tvitnil ob objavi zapisa.

"Na kmetih imamo za to najboljšo prispodobo, da so 'za kilo mesa pripravljeni ubiti vola'," je zapisal. Po njegovem jim je v politiki tako dovoljeno očrniti svojo državo, tudi pred predsedovanjem Slovenije Evropski uniji.

Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) pa sta v izjavi opozorila, da nekateri njuni "kolegi iščejo teorije zarote, zaklane vole ali podobne, roko na srce ne preveč posrečene prispodobe, a s tem ne izničijo dejstva, da je celotno dogajanje, posledica neprimernih politik aktualne vlade do temeljnih vrednot EU-ja".

Poudarila sta, da se je zdrs Slovenije v to smer zgodil z vlado Janeza Janše, zato prej več kot očitno ni bilo potrebe niti po razmišljanju o nadzoru, kaj šele nadzoru samem.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) pa je v torek tvitnila, da jo je sram, da Slovenijo zaradi Janše mečejo v isti koš kot Poljsko in Madžarsko.