Sestankovanje je potekalo v uradni podeželski rezidenci premierke blizu Aylesburyja. Foto: Reuters
Sestankovanje je potekalo v uradni podeželski rezidenci premierke blizu Aylesburyja. Foto: Reuters
Sestankovali so kar 12 ur. Foto: Reuters

Kot je v izjavi po srečanju na svoji podeželski posesti blizu Aylesburyja dejala Mayeva, so po podrobni razpravi sprejeli skupno stališče do prostega pretoka dobrin, ki ga bodo zastopali v prihodnjih pogajanjih z EU-jem.

V skladu z načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko in zaščitili dobavne verige za proizvodnjo, hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti Sodišča EU-ja, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko.

Velika Britanija predlaga, da bi z EU-jem ohranili skupni pravilnik za trgovanje z blagom, vključno s kmetijsko-živilskimi proizvodi.

Velika Britanija pa bi ohranila regulativno prožnost za svoj sektor prevladujočih storitev, "kjer so možnosti trgovanja zunaj EU-ja največje", v zameno za omejen dostop do trgov EU-ja.

Pomisleki ministrov
Nekateri ministri so sicer že pred začetkom pogovorov glede prihodnosti trgovinskih odnosov Otoka z EU-jem izražali nestrinjanje z nekaterimi predlogi. Minister za brexit David Davis je na primer posvaril, da je predlog premierke neizvedljiv in da ga bo Bruselj zavrnil.

Skupni dogovor, ki ga je sinoči oblikovala vlada, lahko namreč EU sprejme ali zavrne.

Na Downing Streetu verjamejo, da bodo nova pravila vsaj deloma začela veljati pred koncem prehodnega obdobja, ki bo sledilo izstopu. Otok bo Unijo zapustil 29. marca 2019, prehodno obdobje pa naj bi se končalo konec leta 2020. Pravila bodo verjetno podobna tistim v EU-ju, pri čemer bo imel besedo britanski parlament.

Britanska vlada sklenila dogovor o brexitu
Britanska vlada sklenila dogovor o brexitu