Dogovor mora biti dosežen do konca februarja, ko se bo iztekel zdajšnji program pomoči Grčiji. Foto: Reuters
Dogovor mora biti dosežen do konca februarja, ko se bo iztekel zdajšnji program pomoči Grčiji. Foto: Reuters
Atene
V sredo so v Atenah potekali protesti proti varčevalnim ukrepom, ki so mnoge Grke pahnili v revščino. Foto: Reuters
Atene
Jeza protestnikov je bila usmerjena v nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters

Vodja evrske skupine Jeroen Dijsselbloem je razpravo v Bruslju označil kot "intenzivno in konstruktivno", čeprav ministri po sedmih urah pogovorov niso dosegli dogovora o skupnem stališču, saj Grčija in njene evropske partnerice ostajajo na nasprotnih bregovih.

"Moja ambicija je bila doseči dogovor o korakih, ki bi omogočili napredek do ponedeljka, a nam žal to ni uspelo, tako da nadaljujemo v ponedeljek," je dejal Dijsselbloem, ki vseeno misli, da je bil dosežen napredek, saj zdaj bolje razumejo stališča drug drugega, vendar ne dovolj za skupno politično izjavo o korakih do dogovora o nadaljnji finančni pomoči Grčiji in predvsem pogojih zanjo.

V pozitivnih tonih je sestanek ocenil tudi evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki je dejal, da je bil sestanek koristen, ker zdaj bolje razumejo stališča drug drugega. Ob tem je povedal, da so na srečanju vse članice poudarjale, da je treba spoštovati tudi njihove volivce, in ne le grških.


Po poročanju Bloomberga je Slovenija po deležu bruto domačega proizvoda (BDP) med tremi državami, ki so najbolj izpostavljene do Grčije. Na prvem mestu je Portugalska s 3,2 odstotka BDP-ja, na drugem Ciper z 2,8 odstotka BDP-ja, na tretjem pa Slovenija z 2,6 odstotka BDP-ja. Nemčija je z 2,2 odstotka BDP-ja šele na devetem mestu.

Srečanja s kolegi se je prvič udeležil novi grški finančni minister Janis Varufakis, ki je izrazil upanje, da bo mogoče v ponedeljek doseči dogovor, ki bi bil optimalen tako za Grčijo kot za njene evropske partnerice. Pogovore je opisal kot "fascinantne, zelo konstruktivne, izčrpne in zanimive".

"To je bilo moje prvo zasedanje evrske skupine. Bilo je fascinantno. Razprava je bila zelo konstruktivna in izčrpna, o vseh vidikih grške krize in načinu, kako lahko evrska skupina prispeva k prehodu v novo obdobje zgodovine grškega socialnega gospodarstva, tako da premostimo dolžniško in humanitarno krizo," je dejal Varufakis.

Grčija naj ne bi imela konkretnih predlogov
Po neuradnih informacijah so članice evrskega območja skušale z Grčijo sestaviti politično izjavo o podaljšanju obstoječega programa pomoči ob določenih spremembah, a Varufakis ni bil pripravljen privoliti v to in tudi po dolgi semantični telovadbi se jim ni uspelo poenotiti o besedilu izjave.

Dogovor naj bi predvideval, da strokovnjaki treh institucij - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki jih ne bi več imenovali trojka, skupaj z Grčijo do ponedeljka opravijo analizo razhajanj med grškimi predlogi in obstoječim programom.

Med zasedanjem evrske skupine je bilo neuradno slišati ostre kritike, da Grčija niti na predhodnih tehničnih sestankih niti na ministrskem zasedanju ni predstavila nobenega konkretnega pisnega predloga za kompromis z mednarodnimi posojilodajalci.

Grški minister se je sicer po navedbah virov pri EU-ju na izrednem sestanku zavezal, da bodo spoštovali vse obveznosti do posojilodajalcev, preostale evrske države pa so še naprej vztrajale, da ne pride v poštev nikakršen odpis dolgov.

Grčija v središču vrha EU-ja
Grčija v središču vrha EU-ja