S širokim nasmehom in brez kravate je Varufakis precej netipičen politik. Foto: EPA
S širokim nasmehom in brez kravate je Varufakis precej netipičen politik. Foto: EPA
Evropskim sogovornikom je dal hitro vedeti, da ne bo igral po njihovih pravilih. Foto: EPA

Grčija je absolutno zavezana cilju, da ostane v evropskem bmočju. Toda problem je, da ko si enkrat notri, je položaj tak, kot poje pesem Hotel California - odjaviš se lahko, kadar želiš, nikoli pa ne moreš oditi.

Varufakis za CNN o Grčiji v evrskem območju
Prihod na Downing Street: usnjena jakna je razbesnela številne Britance, ki so presodili, da je grški minister nespoštljiv. Foto: EPA
V prostem času se rad vozi z motorjem, poročen pa je z zelo ugledno grško sodobno umetnico Danao Stratou, ki je sodelovala na številnih razstavah, med drugim je predstavljala Grčijo na 48. beneškem bienalu. Po očetovi strani je povezana z družino Stratos, ustanoviteljico velikega tekstilnega podjetja Peraiki Patraiki. Foto: EPA

S sproščenim, nič birokratsko zategnjenim nasmehom in ležerno oblečen - Britanci so bili zgroženi nad njegovo usnjeno jakno in obleko brez kravate - žanje velike simpatije evropske javnosti, precej manj pa v evropskih političnih vrstah. Karizmatični grški finančni minister je svoj pohod po mednarodni sceni začel odločno: napoveduje odločno držo proti Bruslju in obljublja, da Grčija nikoli več ne bo imela proračunskega primanjkljaja.

Pomemben vpliv Marxa
Britanski Independent ga je označil za evropsko rockzvezdo protivarčevalnih ukrepov, sam pa se opisuje kot libertarni marksist. "Po pravici povedano, Karl Marx je tisti, ki je oblikoval mojo perspektivo sveta, v katerem živimo, od otroštva pa vse do danes. To ni nekaj, o čemer te dni rad govorim v "ugledni družbi," saj občinstvo že omenjanje imena na M odvrne od poslušanja."

Po začetnih šumih v komunikaciji ...
V pogovorih s svojimi evropskimi sogovorniki 53-letnik navdušuje z odličnim znanjem angleščine, ki je, kot je pokazalo srečanje z vodjo evrske skupine Jeroenom Dijsselbloemom v Atenah, skorajda varnejša kot grščina. Kot je znano, naj bi prišlo pri prevajanju njegove izjave iz grščine do težav, ki so privedle do manjšega nesporazuma. Sprva so mediji sporočali, da je Varufakis zavrnil nadaljnje sodelovanje s trojko mednarodnih posojilodajalcev, kar pa je sam zanikal in dejal, da njegove besede niso bile v celoti točno prevedene. "Nikoli nisem rekel, da nismo zainteresirani za pogovore s svojimi posojilodajalci. Ravno nasprotno, dejal sem, da bi radi imeli plodne pogovore in razprave z Evropsko centralno banko (ECB), Mednarodnim denarnim skladom (IMF) in Evropsko komisijo ter z vsako članico evrskega območja, katere članica smo. Nismo pa se še naprej pripravljeni pretvarjati in na silo vsiliti neizvedljiv program, od katerega v zadnjih petih letih nismo imeli nobenega rezultata."

... namesto v grščini komunicira v vzorni angleščini
Od tedaj, pomenljivo, je z vsemi tujimi sogovorniki govoril v angleščini. Odlično znanje le-te ni presenečenje, saj je študiral in doktoriral na univerzi v Essexu, potem pa leto dni preživel tudi v Cambridgeu, pozneje pa 11 let predaval v Avstraliji. Poleg grškega ima tudi avstralsko državljanstvo.

Enajst let v Avstraliji
Do letošnjih volitev ni nikoli aktivno deloval v politiki, je pa bil tri leta, med januarjem 2004 in decembrom 2006, ekonomski svetovalec vlade takratnega grškega premierja Jorgosa Papandreuja, pozneje pa je postal njen zelo oster kritik. Med letoma 1989 in 2000 je predaval ekonomijo na univerzi v Sydneyju, potem pa se na prelomu tisočletja vrnil v Atene, kjer je na tamkajšnji univerzi najprej predaval ekonomsko teorijo, potem pa leta 2002 vzpostavil doktorski študij ekonomije in ga vodil do leta 2008.

Specialist za teorijo iger
Marca 2012 je začel sodelovati z ameriškim podjetjem Valve Corporation, kjer se je posvečal raziskovanju virtualne ekonomije, o čemer je pisal tudi spletni dnevnik. Leto pozneje ga je pot odpeljala v Teksas, kjer je zadnji dve leti na šoli Lyndon B. Johnson School Public Affairs na univerzi v Austinu kot gostujoči profesor poučeval ekonomijo. V preteklih letih je napisal več knjig o teoriji iger (preučevanje matematičnih modelov konflikta in sodelovanja med racionalnimi odločevalci) in kot gostujoči analitik sodeloval s številnimi svetovnimi mediji (BBC, CNN, Sky News, RT, Bloomberg).

V Essexu tajnik društva temnopoltih študentov
Financial Times je ravno danes pisal, kako je bil Varufakis v ponedeljek po svojem dveurnem govoru vplivnežem v Cityju nagrajen s stoječimi ovacijami. Eden od njih je po srečanju z njim dejal, da se v angleščini izraža "praktično bolje kot večina članov britanskega kabineta in ne kot dogmatični marksist, kot ga predstavljajo nekateri". Še ena zanimivost: lord Lamont, s katerim sta se pred tremi leti spoznala v Avstraliji, ga je skušal tisti dan peljati na zajtrk v Reform Club, pa ju niso spustili vanj, ker Varufakis ni imel kravate. Težavo sta rešila tako, da sta šla v lokal za vogalom.

Kot piše Independent, je nenavadni Grk vedno presenečal. Ko je bil v Essexu, je bil, recimo, tajnik zveze temnopoltih študentov. "Resnično. Ko je vstopil, so vsi rekli: Kaj pa ti počneš tu? In odvrnil jim je, da je temnopolti političen izraz in da ima na podlagi etnične pripadnosti kot Grk prav toliko pravice biti tam kot vsi drugi," je povedal njegov profesor in doktorski mentor Monojit Chatterjee.

"Vem, da obstaja tveganje, tako prikrito, povezano z občutkom, da bom postal bolj sprejemljiv v krogih 'vljudne družbe'. Občasno me že srhljivo spreleti ta občutek samozadovoljstva, ko te pozdravljajo visoki krogi. In kakšno neradikalno, grdo, koruptivno in grenko spoznanje je to!" je dejal o svojem prehodu z univerze v politiko.

Tako odločen, kot je v odnosu do Bruslja, je tudi do domačih, grških 'pijavk'. "Uničili bomo temelje, ki so jim desetletje za desetletjem omogočili gradnjo sistema, mreže, ki sprijeno izčrpava energijo in gospodarsko moč vseh drugih v grški družbi," je napovedal oster boj grškim političnim in bogataškim elitam.

"Predrzen, malo nor, toda pripravljen na pogajanja"
Kot ocenjuje Business Insider, se je ta teden na trenutke zdelo, da Varufakis deluje v skladu s teorija norca: če se boš obnašal dovolj noro, se te bo tvoj nasprotnik bal in popustil tvojim zahtevam. Zdi se, da bi ga lahko njegova strategija - predrzen, malo nor, toda pripravljen na pogajanja - celo nekam pripeljala. Po drugi strani pa se lahko grdo zalomi. V vsakem primeru pa, kot piše ameriška spletna stran, se zdi, da je usoda evra, vsaj delno, v rokah radikalnega, prodornega ekonomista brez kravate.

Grčija je absolutno zavezana cilju, da ostane v evropskem bmočju. Toda problem je, da ko si enkrat notri, je položaj tak, kot poje pesem Hotel California - odjaviš se lahko, kadar želiš, nikoli pa ne moreš oditi.

Varufakis za CNN o Grčiji v evrskem območju