Parlament si je izboril moč veta v primeru kršitev določb izstopnega sporazuma. Na sliki britanski premier Boris Johnson. Foto: Reuters
Parlament si je izboril moč veta v primeru kršitev določb izstopnega sporazuma. Na sliki britanski premier Boris Johnson. Foto: Reuters

Konservativni britanski premier Boris Johnson je Bruselj v začetku meseca razjezil s predlogom zakona o notranjem trgu, ki ureja trgovanje znotraj Združenega kraljestva po izstopu iz EU-ja in po katerem bi britanski ministri dobili moč, da po potrebi kršijo oziroma ne spoštujejo nekaterih glavnih določb lani s pogajanji doseženega izstopnega sporazuma z Unijo.

Predlog med drugim predvideva, da ne bi uvedli novega nadzora nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora.

Če bi bil zakon sprejet v predlagani obliki, bi kršil ključne dele protokola o Severni Irski. Gre za del sporazuma o brexitu, katerega namen je preprečiti t. i. trdo mejo na irskem otoku.

London in Bruselj še zelo daleč od dogovora

Johnson je sicer poslancem in poslankam prejšnji teden zatrdil, da so sporna pooblastila potrebna le za primer, če bi EU uresničil svoje grožnje in skušal vzpostaviti carinske meje v Združenem kraljestvu ter celo preprečiti dostavo hrane na Severno Irsko.

V Uniji tovrstne očitke premierja ostro zavračajo in so od Londona terjali umik tistih delov zakona, ki niso v skladu z izstopnim dogovorom, v nasprotnem primeru pa zagrozili z morebitnim pravnim postopkom in protiukrepi v okviru pogajanj o prihodnjem trgovinskem sporazumu.

Vlada priznava kršitev mednarodnih obveznosti

Proti predlogu so se izrekli celo nekateri konservativni poslanci in zagrozili, da bodo glasovali proti, če ne bo ustrezno dopolnjen. Celo sama vlada je bila prisiljena priznati, da bi potrditev zakona v načrtovani obliki pomenila kršitev mednarodnopravnih obveznosti.

Tik pred predvidenim glasovanjem o predlogu zakona pa je parlament sprejel rešitev v obliki kompromisnega dopolnila, ki je bil predtem usklajen s premierjem. V skladu z dopolnilom bodo morali poslanci potrditi oziroma bodo imeli zadnjo besedo glede tega, ali smejo ministri dejansko uporabiti pristojnosti, ki jim omogočajo nespoštovanje izstopnega dogovora.

Dopolnilo je bilo sprejet brez formalnega glasovanja in je očitno – vsaj za silo in kljub nezadovoljstvu Bruslja, saj London z njim dejansko še vedno dobiva moč, da krši dogovor z EU-jem – utišal uporniške konservativne poslance in poslanke, ki so grozili z glasovanjem proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniški dom bo v začetku prihodnjega tedna nadaljeval razpravo o predlogu zakona in nato v torek glasoval, ali naj gre ta v nadaljnji postopek v lordsko zbornico, zgornji dom britanskega parlamenta. Tam se obeta novih nekaj tednov razprave, preden bi lahko bil zakon dejansko sprejet.