Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dogovor določa zmanjšanje števila odmerkov, ki so jih v skladu z osnovno pogodbo med Unijo in farmacevtskima podjetjema iz maja 2021 kupile države članice. Ob plačilu odškodnine se bo prvotno dogovorjeno število odmerkov pretvorilo v neobvezna naročila, pojasnjujejo na komisiji. Za koliko so zmanjšali količino odmerkov, v Bruslju niso želeli razkriti.

So pa spomnili, da je komisija maja 2021 s podjetjema BioNTech in Pfizer podpisala pogodbo, v skladu s katero se je EU zavezal k nakupu začetne količine 900 milijonov odmerkov z možnostjo nakupa dodatnih 900 milijonov odmerkov. Predvideno je bilo, da se od začetne količine 450 milijonov odmerkov dobavi v letih 2021 in 2022, 450 milijonov pa v letu 2023.

EU in dobavitelja so se dogovorili tudi o podaljšanju obdobja, v katerem bodo članice lahko sprejele dobavo cepiva. To bo mogoče še v prihodnjih štirih letih.

Poleg tega dogovor članicam omogoča nadaljnji dostop do dodatnih odmerkov v okviru prvotno dogovorjene količine do izteka pogodbe, prav tako pa bodo imele dostop do cepiv, prilagojenih novim različicam koronavirusa.

"Cepiva in cepljenje so v veliki meri pripomogli k temu, da smo obvladali pandemijo. Čeprav covid-19 ne velja več za izredne zdravstvene razmere na svetovni ravni, pa še vedno pomeni grožnjo, ki nas bo verjetno spremljala tudi v prihodnje. Zato je bistvenega pomena, da tudi v prihodnjih letih ostanemo v pripravljenosti," je ob sklenitvi dogovora povedala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides, ki bo konec prihodnjega tedna obiskala Slovenijo.

Slovenija je ena od okoli desetih članic EU-ja, ki so dalj časa opozarjale na težavo presežkov cepiva proti covidu-19 in komisijo pozivale k dopolnitvi pogodb o dobavi.

EU je z dobaviteljema že pred tem sklenil dva aneksa k pogodbi, s katerima so spremenili časovnico dobav cepiva in vzpostavili skupna skladišča.