Evropska komisija je prvič uperila prst proti Kitajski, ker podpira in organizira kampanje z neresničnimi informacijami. Foto: Reuters
Evropska komisija je prvič uperila prst proti Kitajski, ker podpira in organizira kampanje z neresničnimi informacijami. Foto: Reuters

"Če imamo dokaze, ne smemo bežati od tega, da imenujemo in izpostavimo krivce," je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova poudarila, preden je izpostavila Kitajsko in Rusijo kot državi, od koder izvirajo večina zavajajočih trditev, neresnic in lažnih novic, povezanih s pandemijo covida-19.

"Priča smo bili naraščanju toka novic, ki spodkopavajo naše demokracije in naš odziv na krizo. Na primer trditev, da obstajajo tajni ameriški biološki laboratoriji za nekdanje sovjetske republike, kar so razširili tako prokremeljski mediji kot kitajski uradniki in državni mediji," je dejala Čehinja Jourova na predstavitvi poročila Evropske komisije v Bruslju.

Cepiva naslednje bojišče dezinformacij
Podpredsednica Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, je opozorila, da se bo tok dezinformacij nedvomno nadaljeval, pri čemer se zdi, da bodo cepiva naslednje bojišče. Pripravljenost Nemcev na cepljenje se je v manj kot dveh mesecih zmanjšala za 20 odstotnih točk, je ponazorila izziv.

Odločnejše stališče Evropske komisije v najnovejšem poročilu je v precejšnjem nasprotju s poročilom iz marca, kjer so bile težnje kitajskih medijev samo omenjene in je bil fokus na Rusiji. Evropski parlamentarci so nato obtožili komisijo, da je namerno razvodenela poročilo pod pritiskom Kitajske, kar pa so pri organu izvršne oblasti v EU-ju zanikali.

Evropska komisija zahteva sodelovanje tehnoloških velikanov glede konkretnega ukrepanja proti širjenju lažnih novic v povezavi s pandemijo. Foto: Reuters
Evropska komisija zahteva sodelovanje tehnoloških velikanov glede konkretnega ukrepanja proti širjenju lažnih novic v povezavi s pandemijo. Foto: Reuters

Ob pandemiji še infodemija
Novi koronavirus ni edina težava, spopadamo se tudi z "množično infodemijo", ki poskuša spodkopati demokracijo in verodostojnost Unije, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. "Dezinformacija v času koronavirusa lahko ubije," je posvaril prvi diplomat Evropske unije.

Ob tem je Katalonec izrecno navedel pozive k pitju belila kot ukrep proti virusu, ki jih je bilo med drugim slišati tudi od ameriškega predsednika. Belgijski center za zastrupitve je po bruseljskih navedbah zaznal 15-odstotno povečanje števila incidentov, povezanih z belilom.

EU ne želi hladne vojne s Kitajsko
Borrell je sicer poudaril, da krepitev boja proti dezinformacijam ne pomeni napovedi hladne vojne Kitajski. 73-letni član španskih socialistov je povedal, da je kitajskemu zunanjemu ministru Vangu Jiju, s katerim se je pogovarjal v torek v okviru priprav bližajočega se vrha EU-ja in Kitajske, zatrdil, naj ne skrbi, saj Unija ne namerava vstopiti v hladno vojno s Kitajsko.

Jourova podprla Twitterjev odziv na Trumpove tvite

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je na novinarski konferenci odločno podprla odziv Twitterja na tvite ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Opozorila je, da Twitter ni izbrisal vsebine, temveč je zagotovil preverjene informacije, kar je po komisarkinih besedah zelo dober primer pluralizma in ravnanja, ki se pričakuje od digitalnih akterjev.

Mesečna poročila tehnoloških velikanov
EU sicer pričakuje odslej od digitalnih titanov, kot so Twitter, Facebook in Google, redno mesečno poročanje s konkretnejšimi informacijami o ukrepanju v boju proti dezinformacijam v povezavi s pandemijo – glede virov, kanalov in ciljih dezinformacij, je pojasnila podpredsednica.

Oktobra 2018 so Facebook, Google, Twitter in Mozilla ter trgovinska združenja, ki zastopajo spletne platforme, oglaševalsko industrijo in oglaševalce, podpisali kodeks ravnanja kot prostovoljno orodje za boj proti dezinformacijam. Lani je pristopil tudi Microsoft. Komisija bo v prihodnjih tednih objavila celovito oceno tega sodelovanja. Skupini naj bi se v kratkem pridružil Tiktok, pogovarjajo pa se tudi z WhatsAppom, je pojasnila komisarka Jourova.

Jourova: "Resnica šteje"
Komisarka sicer zatrjuje, da nikakor noče vzpostaviti "ministrstva resnice". Poudarja močno vero v to, da bo mogoče dokazati, da je demokracija superioren sistem pri naslavljanju takšnih kriz v dobro državljanom. "Resnica šteje," je poudarila 58-letna Čehinja, sicer članica populistične stranke Ano 2011 trenutnega premierja Češke Andreja Babiša, ki je tudi drugi najbogatejši Čeh.