Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Svobodni mediji so vedno ključni, vendar pa nismo bili še nikoli bolj odvisni od njih kot med to pandemijo, ko je toliko ljudi izoliranih in se boji za svoje zdravje. Kredibilno in točno poročanje je življenjskega pomena za vse nas," je poudarila Bacheletova.

Izpostavila je navedbe mednarodnega medijskega združenja International Press Institute o več kot 130 domnevnih kršitvah svobode medijev po svetu, odkar je novi koronavirus konec lanskega leta izbruhnil na Kitajskem. Pri tem gre za omejevanje dostopa do informacij, cenzuro in čezmerno regulacijo.

Več kot 40 novinarjev po svetu je bilo aretiranih ali obtoženih zaradi kritiziranja odziva držav na pandemijo ali zgolj zaradi spraševanja o natančnosti podatkov o okuženih in umrlih.

Sorodna novica "Če kitajski žvižgači ne bi bili utišani, bi pandemijo morda lahko preprečili"

Visoki komisariat je ob tem v izjavi za javnost opozoril tudi na izginotja novinarjev, potem ko so objavili kritične prispevke o odzivu na pandemijo. Številne medije so oblasti zaradi njihovega poročanja prepovedale.

ZN še opozarja, da komentarji določenih političnih voditeljev "ustvarjajo sovražno okolje" za varnost novinarjev in opravljanje njihovega dela. Pri tem so omenili ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki njemu neljube televizijske hiše označuje za lažne medije, novinarje pa za sovražnike ljudstva.

Evropska komisarka navezala stik s Slovenijo

Podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je sporočila, da je navezala stik s slovenskimi oblastmi v povezavi z razmerami na področju svobode medijev.

V tvitu je Jourova poudarila, da so svobodni in neodvisni mediji ključni za demokracijo in evropske vrednote. "Njihova naloga je, da preverjajo odgovornost politikov. Nič sovraštva, nič groženj, nič osebnih napadov," je zapisala. Zaščita in varnost novinarjev bi morali biti po njenem mnenju prednostni nalogi vsake države.

Sorodna novica Mednarodne organizacije za svobodo medijev pozivajo k zaščiti Blaža Zgage

Podpredsednica Evropske komisije se je tako odzvala na grožnje in pritiske na slovenske novinarje v zadnjem času.

Sedem mednarodnih organizacij za svobodo medijev je v ponedeljek v pismu pozvalo Evropsko komisijo, naj poskrbi za varnost preiskovalnega novinarja in sodelavca Novinarjev brez meja Blaža Zgage. Obenem komisijo pozivajo, naj poskrbi, da bodo slovenske oblasti resno obravnavale grožnje in napade zoper novinarja.