EDMO bo preučeval tudi učinek dezinformacij na družbo. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
EDMO bo preučeval tudi učinek dezinformacij na družbo. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

"Dezinformacije postajajo vse večja grožnja naši demokratični družbi in se moramo boriti proti njim," je dejala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. Na ta način se po njenem mnenju ohranjajo temeljne vrednote, kot je na primer svoboda izražanja.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je izrazil zadovoljstvo ob zagonu observatorija, saj se je "v zadnjih nekaj mesecih znova pokazalo, kako imajo dezinformacije lahko škodljive učinke na naše zdravje, družbe in gospodarstva".

Vodja projekta, evropski univerzitetni inštitut EUI, je ob ustanovitvi observatorija zapisal, da je namen EDMO-ja "multidisciplinarni samostojen odgovor" EU-ja na fenomene dezinformacij, ki jih je opredelila visoka strokovna skupina (HLEG) za lažne novice in dezinformacije, EU pa se nanje še ni celovito odzval.

Sodelovanje med preverjevalci dejstev in spletnimi platformami

Sorodna novica Twitter prvič označil Trumpove tvite kot potencialno zavajajoče

EDMO sestavljajo preverjevalci dejstev, strokovnjaki medijske pismenosti in akademski raziskovalci, ki bodo skušali razumeti in analizirati dezinformacije v sodelovanju z medijskimi organizacijami, spletnimi platformami in drugimi. Pomemben del raziskovanja bo tudi preučevanje učinka dezinformacij na družbo.

V projektu sodelujejo institucije iz Aten, danskega Aarhusa in italijanske Pagelle, vodi ga evropski univerzitetni inštitut EUI iz Firenc. EU bo projekt financiral v znesku 2,5 milijona evrov.