Evo Kaili so sredi aprila iz zapora preselili v hišni pripor. Foto: EPA
Evo Kaili so sredi aprila iz zapora preselili v hišni pripor. Foto: EPA

44-letna Kaili, ki je postala obraz korupcijskega škandala, je bila aprila iz zapora kot zadnja med štirimi osumljenimi v korupcijski aferi Katargate, ki je pretresla Evropski parlament, preseljena v hišni pripor. "Preiskava ne zahteva več njenega pridržanja. Za izpustitev veljajo običajni pogoji v takih primerih," je po poročanju Politica zapisalo belgijsko tožilstvo.

Predstavnik tožilstva je na vprašanje o novih pogojih, ki so bili postavljeni za Kaili, in o tem, ali lahko potuje v tujino, odgovoril, da ne more pojasniti podrobnosti.

Grkinjo so odstavili s položaja podpredsednice Evropskega parlamenta, potem ko so jo konec leta 2022 prijeli zaradi obtožb o korupciji. Izključena je bila tudi iz svoje politične skupine socialistov in demokratov. Vse obtožbe zanika.

Vrnitev v parlament

Njen odvetnik Mihalis Dimitrakopoulos je sporočil, da se namerava Kaili prihodnji teden vrniti v Evropski parlament, potem ko je bila izpuščena iz hišnega pripora in čaka na sojenje.

"Prihodnji teden bo Eva Kaili prisotna v Evropskem parlamentu, kjer bo opravljala svoje naloge," je za grško televizijo Skai TV povedal Dimitrakopoulos. Prav tako bo od parlamenta zahtevala, naj ugotovi, ali so ji bile med nadzorom, aretacijo in priprtjem kršene pravice, ki jih ima kot evropska poslanka, je dodal.

Eva Kaili je glavna osumljenka v korupcijskem škandalu Katargate, ki od lanskega decembra pretresa Evropski parlament. Takrat je policija izvedla več kot 20 racij, večinoma v Belgiji, nekatere pa tudi v Italiji in Grčiji. Zasegli so 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi. Tako Katar kot Maroko krivdo zanikata.

V afero Katargate so poleg Kaili vpleteni parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi, nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, evropski poslanec iz Italije Andrea Cozzolino, vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccolo Figa-Talamanca in belgijski evroposlanec Marc Tarabella, ki so ga v sredo že opazili v Evropskem parlamentu.

Kailin odvetnik Dimitrakopoulos je še dejal, da je bil Panzeri "glavni vodja" operacije in da na denarju, ki ga je zasegla policija, niso našli prstnih odtisov Eve Kaili. "Verjame, da bo oproščena, če bo zadeva sploh prišla na sodišče," je dodal.